La multi ani de Sfintii Constantin si Elena

Peste 1,7 milioane de romani isi serbeaza onomastica astazi, de Sarbatoarea Sfintilor Mari Imparati Constantin si Elena, dintre care peste un milion sunt femei, informeaza Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Perioada in care au domnit cei doi este cunoscuta in istorie ca „Epoca de Aur”.  Datorita lor, crestinismul a devenit religie permisa, jertfele sangeroase au fost interzise si duminica a fost stabilita zi de odihna in Imperiul Roman.  

Sfanta Elena s-a bucurat dintotdeauna de o evlavie deosebita din partea crestinilor. Numele ei, care se traduce ca „faclie”, „torta”, „stralucirea soarelui”, este purtat de nenumarate credincioase. Ea s-a casatorit in anul 270, cand avea 16 ani, cu generalul roman Constantiu Chlorus, iar in 272 l-a nascut pe Constantin, in localitatea Naissus (in Serbia de astazi). In anul 306, fiul sau a fost proclamat de armata romana drept august al imperiului, imediat dupa moartea lui Constantiu Chlorus. In anul 325, Constantin i-a oferit mamei sale cea mai mare distinctie pe care o putea primi o femeie, aceea de „Augusta”.  

In anul 325, Sfanta Elena a plecat intr-o expeditie la Ierusalim, pentru a gasi Sfanta Cruce pe care fusese rastignit Iisus Hristos. In urma sapaturilor la mormantul lui Iisus Hristos au gasit trei cruci, dar nu puteau sa o identifice pe cea pe care fusese rastignit Iisus, de aceea le-au atins de un mort. Acesta ar fi inviat in momentul in care a fost atins cu Crucea Domnului, potrivit unor traditii. Sfanta Elena este si ocrotitoarea arheologilor, datorita demersului ei de a cauta crucea.  

In decursul domniei sale, Sfantul Constantin cel Mare a luat o serie de hotarari care au schimbat soarta crestinismului. In ianuarie 313, a dat un act prin care crestinismul a devenit „religio licita”, adica religie permisa, la fel ca celelalte religii din imperiu. In anul 325, Imparatul Constantin cel Mare a convocat primul Sinod Ecumenic, in localitatea Niceea (in Turcia de astazi).  

In traditia populara se vorbeste despre imparatii Constantin si Elena ca despre parintii Sfintei Cruci. In calendarele populare, aceasta zi era cunoscuta mai degraba sub numele de „Constantin Graur” sau „Constantinu Puilor”, pentru ca, din aceasta prima zi a verii, pasarile din padure incep sa-si invete puii sa zboare.  

Echipa InOras.ro le ureaza „La multi ani” tuturor sarbatoritilor de astazi! 

Sursa: www.mediafax.ro
Sursa foto: www.ecomunitate.ro

Search

mai, 2024