Ștefan Câlția – Expoziție la Palatul Culturii din Iași

Muzeul de Artă, Palatul Culturii Iași dedică începutul lunii mai pictorului Ștefan Câlția, în anul în care acesta împlinește 80 de ani, expoziția ,,Obiectele restaurării” curatoriată de Alexandra Manole și Matei Câlția este organizată de Asociația Galeria Artep.

„Așezăm narațiunea expoziției Obiectele restaurării în jurul unor puncte centrale în arta lui Ștefan Câlția, acele puncte legate de obiectualitate și readucerea în discuție a unor valori. Ne dorim ca parcursul prin expoziție să fie unul care să reinstaureze bucuria și înțelegerea față de loc, oricare ar fi acela, față de peisaj, de pictură și grafică drept medii artistice, de meșteșug ca element al educației. Includem așadar elemente în legătură cu care vă invităm să ascultați reflexii ale artistului, dar și ale celor preocupați de valorile expuse în arta lui, având convingerea că expoziția este un spațiu de privire, învățare și dialog”, notează curatorii acestei expoziții.

Ștefan Câlția

Vă invităm de Ziua Regelui la vernisajul expoziției, care va avea loc la Palatul Culturii din Iași marți, 10 mai 2022, ora 18:00, în prezența artistului.

Expoziția inițiată de Fundația Ștefan Câlția și Asociația Galeria Artep poate fi vizitată în spațiile Palatului Culturii din Iași, în perioada 10 mai – 10 iulie 2022. Vizitatorii se vor întâlni cu lucrări ce cuprind o perioadă de peste 45 de ani de creație, dar și obiecte colecționate de artist, de la un fragment de troiță cu Iisus Hristos de sfârșit de secol al XVII-lea la vasele de glăjărie reproduse anul trecut, până la obiecte folosite de voluntarii Asociației Monumentum, în cadrul Școlii de vară de restaurare de la Șona.

Cea mai recentă expoziție a pictorului în Iași a fost „Ștefan Câlția. Glăjărie. Apropierea de un meșteșug”, deschisă la Galeria Artep în decembrie 2021. Alte expoziții importante sunt: „Uroborus. ”, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, octombrie 2019, ,,Obiecte grăitoare’’ la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, 2017; „Locuri” la Muzeul de Artă, Timișoara, 2012-2013, „Șapte povești cu Ștefan Câlția”, la Galeria Posibilă și Galeria AnnArt, București, 2006; „Vânzătorul de aripi” la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 2006; „Voyages Transylvaniens” la Muzeul Brukenthal, Sibiu, 2006.

De asemenea, anunțăm în pregătire trei noi expoziții: pe 25 iunie la Șona, Brașov; 12 septembrie – 16 octombrie, The Garrison Chapel, Londra; 24 noiembrie la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Expoziția „Ștefan Câlția § Obiectele restaurării” este organizată de Asociația Galeria Artep cu sprijinul Fundației Ștefan Câlția și al Galeriei Posibilă.

ARTEP este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iași. În cei aproape patru ani de la deschiderea sa, Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019, 2021), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Nicu Ilfoveanu (2021), Florin Ghenade (2021) Matei Bejenaru (2021) și Claudiu Ciobanu (2022).

Fundația Ștefan Câlția își concentrează atenția pe relația pe care opera artistului o creează cu comunitățile, stimulând îndeosebi în satul Șona proiecte de înțelegere și folosire a patrimoniului.

Search

martie, 2024