Serile Filmului Romanesc 2020 in cifre

Ediția a 11-a a festivalului Serile Filmului Romanesc s-a încheiat cu peste 2.500 de spectatori, care au participat la cele 30 de proiecții ale filmelor și la evenimentele speciale din program (expoziții, întâlniri cu actorii, lecție de cinema, spectacol-lectură). Peste 45 de invitați au fost la Iași în perioada festivalului și s-au acordat trei premii de excelență pentru: Marina Voica, Constantin Codrescu și Dorina Lazăr.

Proiecțiile în premieră ale filmelor din program s-au desfășurat cu casa închisă, iar avanpremiera filmului Luca a fost sold out cu o săptămână înainte de festival.

Ediția i-a fost dedicată maestrului Horațiu Mălăele, printr-o retrospectivă cinematografică, expoziție de caricaturi, lansare de carte, conferință și avanpremiera filmului Luca, cel mai recent film regizat de invitatul special. Prietenii din cinematografie i-au adus un omagiu la Iași, citind mesajele transmise prin scrisori speciale la fiecare din proiecțiile Retrospectivei Horațiu Mălăele. Trofeul SFR 11 îi va fi înmânat invitatului atunci când va reveni la Iași, pentru o seară specială, cu reprogramarea spectacolului Sunt un orb, care nu s-a mai desfășurat. Așa cum am anunțat înainte de a începe festivalul, Horațiu Mălăele a fost infectat cu Covid-19 și și-a anulat venirea la SFR, fiind internat la spital pentru tratament.

serile fimului romanesc

„A fost o ediție extraordinară, una în care am învățat ceva esențial de la restricțiile pandemice – vigilența și atenția ne pot ajuta să facem evenimente de amploare în siguranță. Le mulțumesc tuturor voluntarilor, echipei și publicului, pentru că au fost alături de noi, au respectat regulile și au trăit ediția asta, poate mult mai conștient, cu mult mai multă bucurie decât în vremuri normale. De asemenea, partenerii ne-au fost alături cu foarte multă susținere, indiferent de domeniul lor de activitate. A contat foarte mult faptul că am făcut traininguri speciale pentru a putea înțelege în primul rând noi, echipa, importanța respectării regulilor, ca mai apoi să cerem asta de la public. A fost o ediție de neuitat!” (Andrei Giurgia, director SFR)

Ediția a 11-a a festivalului SFR s-a desfășurat în condiții de prevenire a răspândirii Covid-19. Nu s-a înregistrat niciun caz de infecție cu Covid-19 în timpul pregătirii sau desfășurării festivalului. Cele cinci spații de proiecție au fost igienizate după fiecare eveniment sau participare a publicului. Voluntarii, staff-ul, invitații, publicul au purtat măști de protecție în aer liber și în spațiile închise, acest aspect fiind monitorizat de către o echipă specială de voluntari. Voluntarii care au interacționat direct cu publicul au purtat măști și viziere de protecție, mănuși și au realizat termoscanarea celor care au participat la festival.

 

Diminețile Filmului Românesc au fost o premieră în cadrul SFR și s-au desfășurat sub forma unor interviuri live, transmise pe pagina SFR, cu invitații: Marina Voica, Dorina Lazăr, Pavel Bartoș și Vlad Ivanov.

Premiile de excelență Serile Filmului Romanesc . Dorina Lazăr a primit Premiul de excelență SFR pentru întreaga activitatea dedicată teatrului și publicului, iar „prietenii” i-au adus omagii înaintea proiecției Angela merge mai departe. „Este o seară foarte importantă și ne e dragă pentru filmul acesta și nu numai, pentru tot ce a făcut pentru Teatrul Odeon, dar și pentru tot ce a făcut pentru spectatori. A fost întotdeauna extraordinar de generoasă, iar generozitatea este o calitate extrem de importantă pentru orice artist”. (Irina-Margareta Nistor)

„Mă bucur că i se întâmplă un asemenea lucru doamnei Dorinei Lazăr, îl merită din plin. Este omul pe care îl iubești «indiferent de…» pentru că de câte ori mi-a cerut această femeie demisia, nu mi-a cerut-o nimeni. O iubesc! Este omul care la un moment dat când a fost întrebată Ce părere aveți despre Pavel Bartoș?, ea a zis Este omul potrivit la locul potrivit. Și doamna Dorina Lazăr este omul potrivit la locul potrivit și îi mulțumesc că 30% din cariera mea i se datorează”. (Pavel Bartoș)

„Pentru fiecare replică rostită aveam un răspuns și o remarcă jucăușă, acum nu prea mai știu ce să spun. Mi-am dat seama că sunt un om foarte fericit. Să apuci să trăiești 80 de ani, să faci o meserie  care îți place  și să fii printre oamenii apreciați de semenii săi nu-i ușor și nu-i puțin lucru. Le mulțumesc celor care au rostit vorbe bune despre mine, celor care s-au gândit să mă onoreze, pentru că mărturisesc că nu mă așteptam și îmi face mare bucurie să mă aflu în această seară la Iași, un oraș pe care îl iubesc  ”. (Dorina Lazăr)

În cea de-a treia seară de festival actorul Constantin Codrescu a primit Premiul de excelență SFR pentru întreaga carieră. Silviu Radu, regizorul filmului Un timp prin care am trecut  – Constantin Codrescu, a participat la acest moment și-i va transmite premiul marelui actor.

„Mă bucur foarte mult că Andrei și echipa lui continuă această tradiție a oferirii premiilor de excelență acestor mari actori. Este foarte important să ne amintim de aceștia și să-i celebrăm.” (Laurențiu Damian)

Invitați la premiera filmului 5 minute, regizorul Dan Chișu și actrița Diana Cavallioti au vorbit despre cât de relativ este adevărul și cât de mult sunt oamenii influențați de mass-media. Cei doi au punctat și dificultățile prin care au trecut odată cu lansarea filmului în această perioadă și au mulțumit publicului ieșean pentru deschidere și pentru că au primit cu entuziasm evenimentul dedicat filmului românesc.

Tot în cadrul SFR 11, a avut loc premiera filmului 30/15, regizat de Ștefan Mandachi, antreprenorul care a lansat campania de conștientizare a lipsei autostrăzilor în România. Regizorul a fost prezent la proiecție, a stat de vorbă cu publicul, într-un dialog emoționant, alături de o parte a echipei cu care a lucrat. A punctat faptul că acesta este doar un pas din ceea ce și-a propus, ca regizor, ca om care investește banii în cauze cu adevărat importante. Banii din vânzarea biletelor vor fi direcționați spre scopuri caritabile.

serile fimului romanesc 01

Scurtmetraje Serile Filmului Romanesc 11. Prima seară de scurtmetraje a fost plină de emoție și de momente unice în Piața Unirii. Pavel Bartoș a pășit pe covorul roșu în calitate de regizor al filmului de scurtmetraj Romanian Tradition. „Mulțumesc, Iași,  pentru tentativa asta de stare de normalitate, avem nevoie, am nevoie –  mă bucur că sunteți în număr atât de mare la o astfel de seară. Mă bucur încă o dată că filmul meu a putut fi văzut, n-aș fi crezut că o să aibă un asemenea itinerariu, dar iată că el merge, circulă. Dacă tot facem efort și ne spargem capetele mergând înainte, măcar să merite și eu vă spun că merită, așa că ne vedem la premiera unui alt film, de această dată de lungmetraj – Ramon, unde am rolul principal; nu voi mai fi regizor, voi fi producător, tot îmi voi bate capul, așa că ne revedem data viitoare.” (Pavel Bartoș)

În cadrul primei seri de scurtmetraje a fost prezentat și filmul Bucureștiul văzut de sus, de Andrei Răuțu, în care Marina Voica are rolul principal. Artista, prezentă la Iași, a primit Premiul de excelență SFR pentru felul în care a inspirat generații prin ceea ce a făcut muzica ușoară din România, devenind una dintre vedetele apreciate și recunoscute până acum, la 84 de ani. Momentul surpriză, care a adunat, dincolo de publicul de la SFR, sute de ieșeni care se opreau și apaludau pe stradă – a fost cel în care artista a urcat pe scenă și a interpretat, în mod simbolic, două dintre cele mai renumite piese.  „Trofeul Serile Filmului Romanesc îl pun în cel mai frumos loc din casă. Dau jos toate celelalte și pun trofeul ăsta și vorbesc sincer.” (Marina Voica)

A doua seară de scurtmetraje i-a adus împreună la Amfiteatrul Palas pe regizoarea Enxhi Rista și producătorul Bogdan Ilieșiu, prilej cu care au adus în discuție munca grea din spatele unui scurtmetraj și necesitatea de a renunța la multe din scenele filmate.

Despre Copilărie la SFR 11. Printre cele mai speciale evenimente cinematografice din SFR 11, care au adunat public de toate vârstele a fost și întâlnirea cu actorul Mihai Gruia Sandu. Evenimentul s-a desfășurat în curtea Școlii Varlaam Mitropolitul, după proiecția filmului Cireșarii. Mihai Gruia Sandu a vorbit despre cum au apărut și dispărut emisiunile de divertisment pentru copii, despre cea mai iubită emisiune a anilor ‘90 de la Televiziunea Română și a precizat cât de trist este că arhiva nu a fost niciodată valorificată. Au fost momente interactive cu copiii, în care le-a arătat cum se face un gag. De asemenea, dialogul a atins subiecte ca educația, valorile copiilor, importanța educației prin teatru și bucuria cu care trebuie educați copii. A fost un eveniment organizat în parteneriat cu Ford-ATI Iași și Școala Varlaam Mitropolitul.

Un alt eveniment important, în ultima zi de Serile Filmului Romanesc, a fost cel dedicat memoriei maestrului D. I Suchianu – Domnul Cinema. Lecție de cinema cu Irina-Margareta Nistor. Evenimentul a fost o bună ocazie de a povesti, cu generații și generații, despre felul în care Domnul cinema a influențat critica de film și de felul în care ne-a învățat să privim și să iubim filmul.

În cadrul SFR 11 a fost lansat Corul de Copii al Municipiului Iași, cu un recital extraordinar cu muzică din filmul românesc. Dirijor: Raluca Zaharia.

Search

decembrie, 2024