Carti audio – beneficii pentru inima si minte

Daca esti un ascultator pasionat de carti audio, atunci ai simtit delicioasa anticipare a apasarii butonului de „redare” atunci cand esti gata sa te scufunzi in urmatorul capitol al unei carti audio.

Confortul este unul dintre avantajele evidente ale cartilor audio: poti asculta oriunde, atata timp cat ai telefonul si o baterie pentru incarcare. Dar pot cartile audio sa iti imbogateasca viata – si viața familiei – in moduri pe care nu le-ai luat in considerare pana acum?

Pe masura ce vanzarile de carti audio continua sa creasca, cercetarile si opiniile cu privire la beneficiile cartilor audio au aparut in mai multe locuri ca niciodata. Fie ca le asculti deja, fie ca aveți nevoie de un pic de convingere pentru a sari in cautarea ascultatorului, iata care sunt beneficiile psihice, fizice si emotionale ale cartilor audio.

carti audio 01

 

  1. O experienta de citire mai senzoriala

Iti amintesti felul in care povestile de culcare ti-au captat imaginatia cand ti-au fost citite cu voce tare in copilarie? Imaginile s-au format atat de viu in capul tau, incat te-ai pierdut complet in poveste. Cartile audio te pot ajuta doar sa retraiesti acest tip de magie. Audio este una dintre cele mai intime forme de media. Ascultatorii lucreaza impreuna cu naratorul si autorul pentru a crea imagini mentale ale situatiilor si personajelor.

Desigur, nimic nu da viata unei povesti mai bine decat un bun narator. Inflexiunile sau intonatiile unui narator ne ajuta sa preluam anumite semnificatii si emotii. Sarcasmul este mult mai usor de comunicat prin audio decat textul tiparit.

Daca citesti o poveste care are loc intr-o comunitate care nu este ca a ta, accentul regional autentic si tiparele de vorbire ale unui narator abil te pot ajuta sa te muti in alta lume.

 

  1. Abilitati literare imbunatatite pentru copii si adolescent

Cartile audio sunt pentru toata lumea, dar este nevoie doar de o cautare rapida online pentru a descoperi ca majoritatea expertilor sunt de acord ca exista beneficii suplimentare pentru copii si adolescent, mai ales atunci cand vine vorba de dezvoltarea alfabetizarii.  Cartile audio construiesc si imbunatatesc abilitatile vitale de alfabetizare, cum ar fi fluenta, vocabularul, achizitionarea limbii, pronuntia, constientizarea fonemica si ințelegerea, abilitati care adesea stimuleaza citirea.

Deci, inseamna ca viitorii tai copiii ar trebui sa asculte singuri sau sa asculte in timp ce urmaresc textul? Ascultarea singura poate ajuta la extinderea vocabularului, in timp ce ascultarea in timp ce urmaresti textul poate imbunatati capacitatea de recunoastere a cuvintelor.

Dar nu te mira daca copiii tai incep sa asculte si sa iubeasca  carti peste varsta lor. Abilitatile de ascultare a tinerilor elevi sunt de obicei un minim de doi ani peste abilitatile lor de lectura.  Cartile audio permit unui copil sa aprofundeze subiecte complicate si sa asculte carti de calitate mai buna decat ar putea gasi la propriul nivel.

 

Aceasta este o veste deosebit de buna daca esti parintele unui elev dislexic care este reticent sa citeasca. Prin definitie, dislexicii au competente lingvistice receptive medii pana peste medie. Este important ca elevii sa aiba acces la texte la nivel de clasa care vor sprijini dezvoltarea continua a abilitatilor lor lingvistice generale. Daca elevii dislexici pot asculta mai multe carti care ii intereseaza, atunci ar putea fi inspirati sa citeasca mai mult pentru placere.

Copiii care invata engleza ca a doua limba beneficiaza, de asemenea, de carti audio. Cand elevul incepe sa asculte carti audio in timp ce urmareste textul tiparit, a reusit sa auda textul citit in intregime cu o pronuntie adecvata, ceea ce ii permite sa descifreze sensul si sa invete pronuntia fara a fi nevoie sa se opreasca din lectura si sa se concentreze asupra cuvinte individuale.

Cartile audio le permit tuturor copiilor sa citeasca oricand si in orice loc. Chiar daca copilul tau se lupta cu lectura si este jenat sa fie vazut cu o carte care nu este la fel de avansata ca ceea ce citesc toti ceilalti, cartile audio le ofera un spatiu sigur pentru a se bucura de ceea ce isi doresc. La urma urmei, cu cartile audio, nimeni nu trebuie sa stie ce asculta.

carti audio 02

 

  1. Ingrijirea mentala si fizica

Da, cartile audio te captiveaza si te inspira, dar te pot ajuta si sa te relaxezi? Se pare ca multi cititori asculta carti audio pentru a-i ajuta sa adoarma noaptea. Ascultarea cartilor audio iti aminteste de confortul pe care l-ai simtit cand un parinte a citit in copilarie o carte copilului. Cartile audio sunt, de asemenea, o alegere buna daca doresti sa eviti efectele adverse ale privirii fixe la un ecran inainte de culcare. De fapt, ascultarea cartilor audio inainte de culcare devine atat de populara  pentru a crea o serie de naratiuni audio care sunt descrise ca partial sunet, partial narativ descriptiv, cu sunete relaxante si voci linistitoare si lente ca sa va aduca in starea de spirit potrivita pentru somn.

Cartile audio ne pot face fericiti si sanatosi si in alte moduri. Se pare ca comoditatea ne ajuta sa ne imbunatatim dispozitiile si perspectivele asupra vieții. Sansa de a face mai multe sarcini ne face sa ne simtim mai productivi si sa controlam timpul nostru. In plus, combinarea iubirii noastre pentru carti cu sarcini de care ne temem – deplasari lungi, treburi si antrenamente grele – ne poate ajuta sa ne sporim pozitivitatea. De fapt, o carte buna ne-ar putea motiva chiar sa iesim mai des pe traseu sau sa ramanem pe bicicleta doar cateva minute in plus.

Avantajele pentru sanatate ale cartilor audio sunt deosebit de promitatoare pentru persoanele in varta. Ascultarea cartilor audio poate imbunatati simptomele depresiei, anxietatii, obsesiv-compulsivitatii si multe altele la adultii in varsta. Chiar mai bine, nu va trebui sa ridice o carte sau sa-si uzeze ochii.

  1. Timp de calitate cu prietenii si familia

Ascultarea cartilor audio ne poate apropia de copiii nostri, parintii, sotii si prietenii. Este adevarat ca majoritatea iubitorilor de carti savureaza evadarea solitara a lecturii, dar uneori acea pasiune cere doar sa fie impartasita. Si sa te bucuri de carti audio ca grup ofera recompense duble: timp de calitate in timp ce asculti si, o rampa de conversatie despre titluri dupa incheierea povestii. Asadar, adunati-i pe cei dragi, va simtiti confortabil si ascultati impreuna pe masura ce povestile se desfasoara.

 

Daca esti gata sa experimentezi beneficiile cartilor audio pentru tine, poti gasi titluri gratuite. Data viitoare cand degetul tau trece peste acel buton de redare, poti fi entuziasmat nu numai de personaje si setari si de ceea ce se va intampla in continuare, ci si de lunga lista de efecte bune pe care ascultarea le va avea asupra ta si a persoanelor pe care le iubesti.

Search

martie, 2024