15 cărti care merita citite!

Chiar dacă optezi pentru formatul clasic sau pentru cel digital, cartea rămane un rasfaț intelectual. Ne place să recomandăm cărti din cele mai diverse categorii, cărti care merita citite și asta vom face și astăzi.

carti

Luni de fiere de Pascal Brukner este cartea pe care o recomandăm tuturor iubitorilor genului erotic. Multe pasaje minuțios prezentate fac din carte una de-a dreptul porno, care nu va fi gustată de toți. Cititorii mai puțin conservatori vor vedea însă modul în care se formează și se consumă relațiile contemporane, erotismul exaltat fiind o explicație a ambelor ipostaze.  Avem o poveste de dragoste, sau poate doar o puternică atracţie erotică, trăita intens, cu nopţi întregi de sex, cu perioade lungi de izolare a celor doi dedicate doar sexului, jocurilor erotice dintre cele mai ciudate, ajungând până la urofilie şi scatofilie, sau sex în locuri publice, ale cărui semne erau evidente ulterior tuturor.

 

imparateasa orhideeÎmpărăteasa Orhidee – Anchee Min aduce o perspectivă total nouă asupra ultimilor împărați chinezi. Orhideea, o fată dintr-o familie manciuriană săracă, dar cu rădăcini nobile, reușește să fie aleasă drept una dintre cele șapte soții ale împăratului. Face asta dintr-un singur motiv – dorința de a își sprijini financiar familia. Odată cu accesul în faimosul Oraș Interzis femeia intră într-o lume a conspirațiilor, a bătăliei pentru a câștiga favorurile împăratului. Cartea constă într-o dozare bine aleasă a ingredientelor necesare unui best-seller: dragoste, istorie, conspirații, perspectivă originală și un stil fluent.

 

Omul nostru din Havana

 

Omul nostru din Havana– Graham Greene,        Havana anilor ’50, o capitală cosmopolită în care mare parte a afacerilor e deținută de europeni și americani, un oraș cunoscut pentru jocurile de ruletă și incitantele sale bordeluri, reprezintă un cadru ideal pentru un thriller de spionaj.

 

 

 

 

O ciudățenie a minții meleO ciudățenie a minții mele – Orham Pamuk. Mulți cititori ar recomanda Mă numesc Roșu sau poate Muzeul inocenței, dar vom merge pe această apariție recentă. L-am regăsit în ea pe același burghez Pamuk care descrie Istanbulul ca nimeni altul. Fie că îl abordează în perioada să otomană, fie că își mută acțiunea în secolul XX, fie că îl privește prin prisma unui tânăr bogat îndrăgostit nebunește, sau a unui locuitor sărac, Orhan Pamuk reușește de fiecare dată să aducă ceva nou, să creeze o atmosferă atât de detaliată încât devii parte a orașului și transformărilor sale, ca o persoană familiarizată cu fascinanta metropolă. O ciudățenie a minții mele reprezintă o îmbinare extraordinară a două vieți: aceea a lui Mevlut Karatas și a vieții Istanbului, care cunoaște o accentuată perioadă de înnoire și modernizare între anii 1960 – 2000.

 

Dinți albi 

 

Dinți albi – Zadie Smith  este inclusă de revista Time în lista top 100 cele mai bune cărţi în limba engleză din 1923 până în 2005. Şi asta e doar una dintre performantele romanului, căci „Dinţi albi” a câştigat multe, multe premii prestigioase, printre care James Tait Black Memorial Prize, Whitbread Book Award, Guardian First Book Award, Commonwealth Writers First Book Prize şi Betty Trask Award.

 

 

 

Muntele vrăjit

 

Muntele vrăjit– Thomas Mann, la care mi-a plăcut extinsa meditația asupra timpului și relativității acestuia, detașarea cu care oamenii se desprind de îndeletnicirile lor zilnice, pentru savuroasa uitare și nepăsare pe care le găsesc la Berghof. Muntele vrăjit tocmai asta cere pentru a intra în atmosfera sa – timp, iar Thomas Mann recomandă chiar o a doua lectură pentru a îi pătrunde mai bine tainele.

 

 

 

Poftă de ciocolatăPoftă de ciocolată– Care Santos. Drumul unei ciocolatiere de porțelan, care și-a schimbat timp de trei sute de ani proprietarii, leagă trei povești petrecute în perioade distincte. Personajele majore sunt trei femei, cu poveștile lor de dragoste și viața lor în contextul prejudecăților vremii, dar asta nu înseamnă că vorbim de un roman care prinde doar la cititoare. Sunt fragmente psihologice care îi vor conduce la meditație pe toți cei implicați într-o relație, în partea dedicată Sarei, o prosperă femeie de afaceri barceloneză și mamă într-o familie împlinită. Sara e prizonieră aventurii din tinerețe cu Oriol, un tip spontan și imprevizibil, opus firii soțului său Max. În cele din urmă are de făcut o alegere între familie și amant. Legătura Sarei cu ciocolata? Ciocolatiera de porțelan cumpărată de la un anticar (în care încap fix trei cești de cafea, exact cât triunghiul lor conjugal), precum și prosperă să cofetărie.

 

Labirintul spiritelorLabirintul spiritelor – Carlos Ruiz Zafon, vă recomand întreaga tetralogie încărcată de mister, intrigi și suspans, pe fondul minunat al unei Barcelone gotică. Zafon este un autor extrem de interesant, care ar trebui inclus în topul oricăror cărți care merită citite, atmosfera și suspansul pe care reușește să le creeze fiind unice. În Labirintul spiritelor regăsim personajele volumelor anterioare – pe ludicul și eruditul Fermin, mult mai bine conturat încă de la curajoasă sa debarcare pe tărâm catalan, pe Daniel Sempere, de data aceasta adult, pe tatăl lui, bătrânul și respectabilul librar, pe frumoasa soție Beatriz și pe fiul lor Julian. Vom participa la rezolvarea unui mister legat ca în toată seria de o carte.

 

inteligenta erotica

 

Inteligența erotică– Esther Perel intra tot in categoria cărti care merita citite de orice cuplu. Vezi ce efect au asupra vieții voastre sexuale experiențele individuale din copilărie, fanteziile fiecăruia, apariția copiilor în căsătorie, intimitatea și tabieturile din relațiile pe termen lung, învățați să vă înțelegeți partenerul și să schimbați obiceiurile cuplului în avantajul vostru.

 

 

 

o cala torie in IndiaO călătorie în India – E. M. Forster, o imagine a relațiilor dintre indieni și coliniștii englezi, emblematică fiind întâlnirea dintre englezi și indieni, menită a elimina barierele culturale, în care fiecare grup etnic se plasează într-unul din colțurile grădinii clubului, conștient fiind că nu pot trece peste barierele înrădăcinate și că o astfel de întâlnire nu va aduce nicio schimbare în raporturile existente. La rândul său, comunitatea indiană este destul de dispersată în funcție de religie – musulmani și hinduși, dar și în funcție de obediența sau rezistența manifestată față de coloniști.

 

 

Rătăcirile fetei nesăbuiteRătăcirile fetei nesăbuite – Vargas Llosa. Dragostea e formată din sentimente, sau dragostea este nevoia de a fi dominat și de a obține ceea ce nu poți avea? Cartea te lasă să tragi ce concluzie vrei, poate în cele din urmă cele două laturi nu se exclud, ci mai degrabă evoluează una din cealaltă.

Este cu siguranță o recomandare buna din categoria cărti care merita citite despre o iubire masochistă între un băiat bun care se îndrăgosteşte nebunește de o femeie care refuză să îi declare, fie și numai formal dragostea sa.

 

ColecționarulColecționarul – John Fowles. Întâlnirea fortuită a funcţionarului de primărie, ce nu iese din tipare, cu o fată frumoasă plină de viaţă se transforma în obsesie. Miranda este singura care reuşeşte să capteze atenţia colecţionarului care o urmăreşte timp de doi ani înainte de răpire. Timiditatea lui şi inferioritatea în care se complace sunt piedici în calea stabilirii unui contact, până la momentul declanşator (biletul pronosport). Captivitatea sufocantă sub globul de sticla subliniază diferenţele ireconciliabile între cele două lumi: lipsa de adaptare a vânătorului la tot ce insemana trăire, sentiment şi înţelegere în afara conceptelor deja formate (sau ,,deformate” de o viaţă plată şi lipsită de dragoste), incapacitatea victimei de a recunoste, la timp, semnalele captivităţii perpetue, fatale.

 

codul rebecaCodul Rebecca – Ken Follett. Ken Follett este renumit pentru thrillerele sale, desfășurate de obicei pe fondul unor interesante evenimente istorice. Iubitorii romanelor de spionaj, care doresc o carte în care acțiunea crește în intensitate până la punctul la care nu vor mai putea lăsa cartea din mână vor fi atrași de Codul Rebecca. Un spion al naziștilor, care a copilărit în Cairo și cunoaște foarte bine oamenii și locurile va descoperi o cale ingenioasă prin care să facă rost de planurile de apărare ale britanicilor și să le transmită lui Rommel. În căutarea sa pornește un maior britanic, un bărbat la fel de carismatic care exercită o atracție irezistibilă asupra femeilor. Un rol important în urmărire îl au femeile, poveștile de dragoste și sexul.

 

femeiFemei– Charles Bukowski. Chinaski e un fost poștaș care își găsește la 50 de ani vocația literară și devine un poet cu o oarecare recunoaștere. După patru ani de lipsă totală de activitate sexuală norocul pare a îi surâde atunci când o întâlnește pe Lydia, o tipă cu vreo 30 de ani mai tânără, alături de care are o relație bazată pe sex, marcată de sute de despărțiri și împăcări. De aici se declanșează totul, fanteziile sale din tinerețe sunt puse în practică abia acum. Întâlnește zeci de femei dispuse să aibă o partidă de sex în câteva minute, admiratoarele poeziilor sale îl asaltează cu scrisori și nu ezită să i se arunce în brațe la primul semn.

 

secretele succesului

 

Secretele succesului – Dale Carnegie. Cu elemente de psihologie, comunicare, leadership, Secretele succesului reușește să transpună într-un limbaj simplu, prin multiple exemple concrete, actualizate pentru a fi la fel de atractive și cititorului contemporan, o serie de idei care odată însușite și aplicate vor aduce o dezvoltare a vieții profesionale și personale. Face parte din categoria cărti care merita citite  de oricine, indiferent dacă este sau nu un fan al cărților de dezvoltare personală.

 

 

 

Search

aprilie, 2024