Salvador Dali, pe marile ecrane

La mijlocul săptămânii, miercuri, pe 24 aprilie este programată premiera cinematografică a unui documentar ce pune pe pânza marelui ecran numele unui mare artist: Salvador Dali. Celebru pentru picturile suprarealiste care prezintă o lume spectaculoasă, Salvador Dali este subiectul documentarului cu subtitlul ”In Search of Immortality”.

Sinopsisul anunță că documentarul propune o călătorie de-a lungul vieții și creației lui Salvador Dalí, însă vorbește și despre Gala, muza acestuia. Totul începe în 1929, un an crucial din cariera și viața lui Dalí, când se alătură grupului suprerealist și o cunoaște pe Gala, până la moartea artistului în 1989.

Parcursul lui Dalí este strâns legat de orășelul Portlligat, în care acesta și-a făcut un atelier stabil. Orașul său natal, Figueres, unde a creat Dalí Theater-Museum și Púbol, locul în care se află Castelul dăruit de acesta către Gala ca simbol al prețuirii, sunt puncte cheie din viața artistului. Totodată, un loc important îl ocupă și orașele Paris și New York.

Documentarul este o privire îndeaproape asupra unui pictor unic din istoria artei, care își ocupă un loc aparte în rândul marilor maeștri. Contemplându-l pe Dalí, dar și pe Gala, creațiile artistului sunt prezentate în imagini și documente rare, care ne aduc mai aproape de un personaj devenit o operă de artă în sine. Documentarul transcende personajul, pictorul, omul și spațiul conceput de el care a dus spre conturarea imortalității, imortalitatea unui geniu. Producția cinematografică are o durată de 110 minute și poate fi văzută de astăzi în toate cinematografele din țară.

 

Un articol de Bianca Ioan

Search

octombrie, 2022