Cărți pe noptieră

Judecate uneori pe nedrept, cărțile ”de noptieră” tratează subiecte accesibile publicului larg și se dezic de orice versiune prea filosofică asupra vieții. Din această categorie fac parte, de obicei, publicațiile bestseller. Să nu uităm că ierarhia de valori în ceea ce privește calitatea unei cărți este, de cele mai multe ori stabilită de o subiectivitate excesivă. Spune-mi ce cărți ai pe noptieră ca să-ți spun cine ești!

Liber după patru recomandă titluri de avut pe noptieră și de răsfoit, oricând se lasă cu insomnii, sau, doar pentru plăcerea unei lecturări într-un decor confortabil.

În topul acestei liste, pe primul loc punem cărțile din categoria jurnalelor și memoriilor. Aici stă bine pe noptieră Jurnalul Oanei Pelea, sau cel semnat de Constantin Noica – ”Jurnal filosofic”, ”Jurnalul unei fete greu de mulțumit” de Jeni Acterian (care are și o variantă audiobook exemplară) sau orice titlu semnat de Tatiana Niculescu Bran.

Pe noptieră își găsesc locul foarte bine și cărțile lui Eric Emmanuel Schmitt (”Copilul lui Noe”, ”Oscar și Tanti Roz”, ”Pe când eram o operă de artă” ș.a.) sau cele semnate de Carlos Ruiz Zafon precum ”Umbra vântului”, ”Prizonierul cerului” , ”Jocul îngerului” ș.a.  Dintre autorii cu povești de citit înainte de culcare putem să-i numim și pe : Orhan Pamuk, Amos Oz, Giovani Papini, sau chiar Jonathan Safran Foer.

Sigur că lista poate continua, autori români sau de pretutindeni, povestiri, poezii, în fond cine zice să nu-l ții pe Kant pe noptieră?  Dar, încheiem cuvântarea de azi pentru această odă a cărților din dormitoarele noastre, cu gândul că ele ne fac somnul mai lin, reglează ritmul cardiac și descrețesc frunți.

Un articol de Bianca Ioan

Search

mai, 2024