Concluzii la Oscar

S-a spus că a fost echilibrată, ”glamorous” atât cât se poate, și ”așezată” anul acesta.. Pentru gala decernării premiilor Oscar 2019 s-a pariat mai puțin în partea noastră de Europă și mai mult în America râvnitului Oscar. Subiectul câștigător din 2019, în materie de cinematografie, subiectul care va da poate, trendul în lume mai departe, este prietenia; o prietenie stranie pentru America anilor 1960 dintre un artist de culoare și un american cu origini europene. ”Green Book” prezintă povestea unei lumi în care rasismul și prejudecățile ating cote maxime, iar un american dur, șoferul unui pianist de culoare este elementul care nu întrevede progresul civilizației de mai târziu, ci doar o situație de alertă.

Rami Malek și Olivia Colman au fost aleși, pe bună dreptate, cei mai buni actori în rol principal, iar Mahershala Ali și Regina King au ridicat mândri statuetele pentru cei mai buni actori în rol secundar. De altfel, lista completă a câștigătorilor Oscar 2019 va circula masiv în online multe zile de acum încolo. Numele de pe listă vor intra în istoria cinematografiei, în cărți ce vor fi editate și reeditate, cărți pe care nu știm cine le va citi vreodată. Ce este sigur e că participanții, fie ei nominalizați sau câștigători vor semna contracte, vor zâmbi la fotografii și se vor gândi noaptea înainte de culcare la numele lor strălucitoare, la liste scurte și alte vise.

Deși ”Green Book” a fost surpriza serii, iar gala a prezentat și alte surprize fără precedent la Oscar 2019 (cum ar fi faptul că nu a fost prezidată de nimeni, sau că a acordat premii în timpul calupurilor publicitare), evenimentul de azi noapte a trasat alte linii ce vor rămâne destul de străine pentru modul în care se face film în România, despre criteriile după care se acordă finanțări pentru producția autohtonă cinematografică, și, mai mult, despre cât de departe sunt de noi bugetele enorme pentru împlinit vise.

Un articol de Bianca Ioan

Search

mai, 2024