Top 10 board games pentru adulți, copii și familii

Care este cel mai bun board game?

Trăim în epoca de aur a board gaming-ului. Dacă ați crescut cu Scrabble și Cluedo (care sunt jocuri okay) sau Risk și Monopoly (care nu sunt), s-ar putea înțelege că jocurile de masă sunt limitate în domeniul de aplicare și de interes doar pentru copii si ciudati. Dar în ziua de astăzi acest hobby are mult mai mult de oferit. Cele mai bune jocuri de masă merită interesul și timpul oricui.

În funcție de gusturi, board gaming-ul modern oferă simplitate (Hive) sau mare complexitate (Twilight Struggle); abstracție (Splendor) sau narațiune captivantă (Tales of Arabian Nights); cooperare eroică (Ghost stories) sau trădări vicioase (Game of Thrones); naivitate (Galaxy Trucker) sau chiar o seriozitate gravă (Fire in the Lake). Există câte ceva pentru toată lumea.

 În acest articol evidențiem cele mai bune 10 board games disponibile în prezent, împreună cu explicația pentru care fiecare dintre ele este atât de important, statistici esențiale (timpul de joc, numărul de jucători împreună cu un rating personal de dificultate al fiecăruia).

Roundup-ul nostru pentru cele mai bune jocuri este aranjat în funcție de ingeniozitate: începem cu cele fascinante și ne îndreptăm treptat spre cele uimitor de imposibile. Să începem!

 Colonistii din CATAN               

Pentru mulți dintre noi,  acest joc minunat a fost introducerea în acest hobby al boardgaming-ului și obsesia pe care acesta o oferă. Catan este alcătuit din hexagoane care indică diferite tipuri de teren, fiecare dintre ele producând (pe o anumită parte a celor două zaruri) un anumit tip de resursă. Spre exemplu, un jeton cu lemn, cu un 6  (număr de mare probabilitate, pe două zaruri) sau un 8 poate să aducă un mare aport de lemn jucătorului la construirea orașului. Scopul jocului este de a construi drumuri și orașe pe hartă și de a obține controlul celor mai valoroase resurse.              
     
Atenție însă, există o varietate destul de mare a elementelor –  poate fi enervant să controlezi o valoare de 6 sau 8  și în acelașii timp să urmărești orice alt număr lansându-se pe hartă – dar există și o satisfacție uriașă în a progresa treptat către orice schemă ai avea, fie asta modernizarea tuturor orașelor, controlarea porturilelor-cheie pentru tranzacționare superioară, sau ruinarea sistematică a adversarului pentru un motiv oarecare.:) Versiunea iOS pentru Catan (iPhone sau iPad) este destul de bună, de asemenea.   
  
 Cele mai bune extensii: Navigatorii
este excelent si simplu, adaugand alte materiale – care se pot extinde peste mare folosind linii de transport în loc de drumuri – și dale de aur, care produc orice resursă doriți.
Cities & Knights este mai drastic, schimbând întreaga tonalitate a jocului și făcându-l mult mai nemilos și mai complex, dar suntem destul de atașați și de aceasta.
Traders & Barbarians este distractiv, dar un pic cam derutant.              
Rămâneți la  expansiunea de 5-6 jucători cu excepția cazului în care se adună în mod regulat grupuri mari; Va trebui, de asemenea, să cumpărați extensia suplimentară de 5-6 jucători care merge cu Seafers, Cities & Knights și așa mai departe.             
  • 3-4 jucători (deși există  expansiunea de 5-6 jucători)| 60-120 min | Dificultate: Mediu

 

DOMINION

 Ați jucat  vreodată Magic: The Gathering? Un joc foarte bun și important,  dar unul dintre punctele slabe ale jocurilor de cărți de colecție, în general, este  lipsa de accesibilitate pentru jucătorii noi: dacă nu ați alocat înainte câteva ore pentru a învăța despre gama năucitoare a cărților, va trebui să fiți inițiați. (Desigur, puteți împrumuta un set de cărți construit de altcineva  dar este puțin probabil să-l jucați la un nivel optim).              
Dar, Dominion este exemplul definitoriu care evidențiază experiența jucătorului/constructorului pachetului de cărți. Constructorii pornesc de la același nivel ( de bază); pe parcursul jocului se vor construi pachete de cărți, jucând cărți care oferă resurse pe care le vei cheltui obținând unele mai bune.( care s-ar putea da la rândul lor, să producă mai mulți bani, sau alte beneficii). Dar cărțile oferite variază de la un joc la altul – fiind cel mai frecvent alese la întâmplare, la început. Astfel, nimeni nu știe exact la ce să se aștepte, cu toate că setup-urile pentru începători sunt oferite în cartea de reguli.
      Atenție însă, că Dominion este uneori descris ca „Solitaire multi-player”. Sub mai multe configurații toți jucătorii fac, în esență, propriile lor alegeri, încercând să construiască un mod eficient pentru a genera puncte de victorie mai repede decât toți ceilalți (deși există câteva cărți care interferează în mod activ cu alți jucători și trebuie să fie contracarate). În cazul în care  puteți trăi cu asta, vă veți distra cu Dominion – și nu trebuie să vă cheltuiți toți banii pe pachetele card bonus, din moment ce tot ce aveți nevoie este deja în cutie.Dominion nu este disponibil pe mobil, dar există două tipuri de joc care sunt în linii mari similare și gratuite, meritând a fi încercate: Ascension și Star Realms.
• 2-4 jucători | 30 mins | Dificultate: Mediu

 

SCOTLAND YARD

 Unul dintre voi preia rolul domnului X, un criminal cu rol nespecificat și, sperăm, non-violent. Restul sunteți detectivi care încercați să urmăriți și să prindeți primul jucător. În cazul în care jocul se termină și domnul X este încă în libertate, jucătorul solo câștigă, cu toate că în experiența noastră acest lucru nu se întâmplă foarte des.            
    Structura asimetrică și ciudată a jocului Scotland Yard este prima capcană.  A doua este modul inteligent în care se ascund informațiile de majoritatea jucătorilor. Detectivii mută piesele lor peste bord (o hartă din Londra) destul de deschis, plătind pentru taxi, autobuz și călătoriile cu metroul din bugetul lor limitat; dar domnul X se mișcă în secret, verificând harta pentru traseul optim și observându-și poziția  la fiecare viraj.Scotland Yard-ul este diferit de fiecare dată, dar întotdeauna tensionat. Momentele în care rețeaua se închide iar evadarea pare imposibilă sunt memorabile.
• 3-6 jucători | 45 mins | Dificultate: Mediu

SPACE HULK

Space Hulk este un joc cooperativ de cărţi în care jucătorii încearcă să curețe o invazie de extratereștri ostili dintr-o navă abandonată. Plasat în universul Warhammer 40,000, jucătorii își asumă rolul de Space Marines (Soldați Spațiali) împotriva cetelor de Genestealers (Hoți de gene).

Jucătorii aleg dintre 6 echipe de luptă diferite. Fiecare constând din 2 soldați spațiali cu abilități diferite. Fiecare primește apoi 3 cărți de acțiune pentru fiecare dintre echipele sale de luptă. După ce toți soldații au fost grupați în formații, pregătește-te pentru primul val de genestealers.

Jocul este rapid și ușor de învățat. Fiecare joc este jucat într-o serie de runde, împărțite în faze. În Faza de Alegere a Acțiunilor, fiecare jucător trebuie să determine în secret care dintre următoarele Cărți de Acțiune vor să le joace primele pe soldații lor: Suport, Atac sau Mișcare + Activare. Nu vei putea alege aceeași carte runda următoare, așa că alege cu atenție. Rezolvarea acțiunii îi ține pe toți jucătorii implicați, în timp ce șansele covârșitoare îi inspiră să lucreze împreună pentru a supraviețui. Faza de Rezolvare a Acțiunilor constă în arătarea și realizarea Acțiunii alese de către fiecare jucător. Cartea cu numărul cel mai mic începe prima, ceea ce înseamnă că Atacurile sunt rezolvate după Suport. Jetoanele de Suport îi lasă pe Soldați să dea din nou cu zarurile, așa că fii atent să păzești Blood Angels (Îngerii Însângeraţi).

 Faza de Atac a Genestealers se întâmplă după ce toate acțiunile au fost rezolvate, fiind de sperat că ai slăbit destul cetele, devreme ce trebuie să dai cu zarul mai mult decât numărul de genestealers din ceată pentru a te apăra cu succes. În final, o Carte de Eveniment este trasă pentru a spori mai mult adversarii extratereștri. Odată ce toți genestealers au ieșit din umbră, este timpul să înaintezi, trăgând o nouă carte de locație. şi apoi, începe lupta iar!

Există și o versiune pentru iPad a jocului la care se adaugă și animații. 
• 2 jucători |  60 min | Diffcultate: greu

 

TICKET TO RIDE EUROPE

Ticket to Ride: Europe te duce într-o nouă aventură de-a lungul Europei. De la Edinburgh până la Constantinopole și de la Lisabona până la Moscova, vei vizita orașe mari din Europa sfârșitului de secolul XIX.

Mai mult decât  o hartă nouă, acest joc aduce elemente noi de joc cum ar fi tunele, feriboturi și stații de tren.

Ca și originalul Ticket to Ride, jocul rămâne elegant de simplu, poate fi învățat în 5 minute și se adresează atât jucătorilor experimentați cât și celor ce joacă în familie. Acesta este un joc complet nou și nu necesită jocul original.
            Jucatorii incep prin a primi cele 45 de trenulete si 3 statii in culorile alese de fiecare. Se continua prin a trage 4 tichete cu destinatii. Obiectivul jocului este acela de a face cele mai multe puncte. In tura sa fiecare jucator poate face una dintre cele 4 actiuni disponibile. Se trag mai multe carti cu trenuri. Acestea se pot trage fie dintre cele 5 carti care se vad, fie dintre cartile care sunt pe spate, fie orice combinatie intre aceste doua variante. După revendicarea rutei, se trag mai multe tichete. Oricare jucator poate sa construiasca o statie in momentul in care este blocat intr-o anumita locatie. Statia se construieste intr-un oras care nu are deja una si permite folosirea unei singure linii care nu apartine respectivului jucator pentru a-si completa tichetele.

 Acest joc este unul care va placea in special celor noi in ale jocurilor pentru ca are o dificultate  foarte mica si se aseamana cu un alt joc destul de cunoscut: Rummy (Remi). Faptul ca reprezinta harta Europei impreuna cu capitala Romaniei pe harta este un mare bonus la capitolul familiaritate in defavoarea celolalte editii care au harta SUA, a Germaniei, a Elvetiei sau chiar a tarilor nordice. Interactiunea intre jucatori este mare, iar acest lucru nu face decat sa sporeasca atractivitatea jocului.
• 2-5 jucători | 30-60 min | Dificultate: ușor

 

KING OF NEW YORK

King of New York este un joc de sine statator, care pastreaza conceptul de baza din Regele din Tokyo si adauga elemente noi de joc. Ca si in Regele din Tokyo, scopul tau este sa strangi primul 20 puncte de victorie sau sa fii ultimul monstru in picioare. Pe tura ta, arunci cu sase zaruri de pana la trei ori, apoi faci actiunile de pe acele zaruri.  Ghearele fac lovituri celorlalti monstri, inimile vindeca ranile iar energia este pastrata pentru a putea cumpara carti cu diverse puteri.

Ce e nou in King of New York este faptul ca acum poti deveni un star in oras; adica poti deveni faimos lucru ce iti va aduce puncte de victorie.

Tabla de joc din King of New York este mai mare deacat cea din Regele din Tokyo iar fiecare monstru incepe ocupand un cartier din oras, fiecare incercand sa ajunga in Manhattan. Atunci cand ataci poti muta monstrul in alt cartier fie pentru a scapa de armata sau pentru a gasi noi chestii de distrus. Da, ai citit bine. Chestii de DISTRUS. Acum poti distruge cladiri, vehicule pentru a face puncte.

Monstrii din King of New York pot fi folositi in Regele din Tokyo si invers dar cartile sunt specifice pentru acest joc.

Cele mai bune extensii: Dacă pur și simplu vrei mai multe cărți cu monștri, consideră achiziționarea extensiei  – New York monsters . Sunt extensii pentru fiecare joc Power Up care aduc upgrade-uri pentru fiecare monstru în parte dar fac jocul să dureze mai mult decât în mod normal și în opinia multora, mai plictisitor.
• 2-6 jucători |  40 min | Dificultate: ușor spre mediu

 

POWER GRID

Power Grid: First sparks – mută mecanismul Rețelei electrice în Epocă de piatră. Ordinea etapelor în timpul unei runde, ordinea jucătorilor, puterea cărților: cunoști toate aceste aspecte din Rețeaua electrică. Dar ce este nou? Ce este diferit? „First sparks” este mult mai rapid și mult mai direct. Imediat iei parte la acțiune. În fiecare rundă, fiecare decizie este importantă. În calitate de lider de clan, decizi spre binele întregului trib în timpul Epocii de piatră. Ai nevoie să dezvolți noi tehnici de vânătoare și să ai acces la noi cunoștințe – pentru a obține hrană sau pentru a învață să controlezi focul. Cu ajutorul acestor abilități, vei recolta suficientă hrană pentru clan și acesta se va răspândi pentru a atinge noi zone de vânătoare.

În acest joc ești tot timpul pus să iei multe decizii: ce carte de tehnologie oferă cel mai mare avantaj, când e cel mai bun moment să te extinzi și când să îți securizezi hotarele clanului, ce zone de vânătoare îți vor da cea mai multă mâncare. Jocul va fi câștigat de cel care va atinge primul numărul de 13 membrii în clan.

Fun fact: Am jucat acest joc de un milion de ori și nu am câștigat niciodată. Continui să o fac și de obicei, acesta e un semn bun.De asemenea, numele original al jocului provine din limba germană și este Funkenschlag.

Extensii: Nu considerăm neapărat că acest joc are nevoie de extensii însă rețineți că jocul de bază vine cu două hărți: Germania și U.S. Extensiile vor adăuga țări în funcție de preferințele pe care le aveți și o parte din ele schimbă semnificativ finalitatea jocului
• 2-6 jucători | 120 min | Dificultate: greu

 

CARCASSONNE

Carcassonne este un joc în care harta este construită de jucători prin plasarea pieselor (pătrate cu peisaje) pe care le vor trage la întâmplare. Piesele pot conține un oraș, un drum, o pajiște, o mânăstire sau o combinație din cele enumerate. Apoi acestea trebuiesc plasate adiacente cu celelalte piese jucate astfel încât să se potrivească (oraș cu oraș, pajiște cu pajiște, drum cu drum, etc). După plasarea piesei, jucătorul decide dacă plasează un omuleț (meeple) pe acea zonă pentru ca atunci când aria este completă să poată câștiga puncte.
În timpul unui joc de Carcassone, jucătorii se confruntă cu decizii ce trebuiesc luate: să plaseze ultimul meeple pe o arie sau să își extindă orașul, să încurce alți jucători plasându-le piese greu de completat sau să le folosească pentru ei. Cum jucătorii vor extrage câte o piesa, jocul se va mișca rapid chiar dacă se joacă cu toate opțiunile și posibilitățile (Jocul are disponbile o serie întreagă de extensii)

(Există și o versiune pentru iOS care merită încercată, deși, după standardele Apple Store, s-ar putea să vi se pară cam scumpă aplicația.Va fi oricum o variantă mult mai ieftină decât jocul propriu zis dacă într-adevăr doriți să-l testați)

Extensii: Traders & Builders este, în opinia mea, cea care trebuie încercată. Inns & Cathedrals este destul de ok de asemenea însă poate da peste cap întregul joc dacă strategia este greșită.
• 2-5 jucători | 30-45 min | Dificultate: ușor

 

PANDEMIC

În Pandemic, mai multe boli virulente au erupt simultan în toată lumea! Jucătorii sunt specialiști care luptă împotriva bolilor și a căror misiune este de a trata focarele fierbinți ale bolilor în timp ce caută metode de vindecare pentru toate cele patru boli.

Jocul înfățișează mai multe centre de populație majore de pe pământ. În fiecare tur, un jucător poate folosi până la 4 acțiuni: să călătorească între orașe, să vindece oamenii infectați, să descopere un medicament sau să construiască un centru de cercetare. Un pachet de cărți oferă jucătorilor aceste acțiuni, dar împrăștiate printre aceste cărți sunt cărțile de epidemii care accelerează și intensifică activitatea bolilor. Un al doilea pachet de cărți controlează răspândirea normală a bolilor.
Având un rol unic în echipă, jucătorii trebuie să planifice bine strategia astfel încât să folosească optim puterile specifice specialiştilor pentru a putea învinge bolile. De exemplu, Expertul Operațional poate construi centre de cercetare necesare pentru a găsi metode de vindecare și care permit o mobilitate mai mare intre orașe, Cercetatorul are nevoie de mai puține cărți pentru a vindecă o anumită boală.
Bolile se răspândesc rapid astfel că dacă trece prea mult timp și una sau mai multe boli se întind peste punctul de întoarcere jucătorii au pierdut jocul.
• 2-4 jucători | 45 min | Dificultate: Mediu

 

COSMIC ENCOUNTER

Fiind și jocul meu preferat, Cosmic Encounter este, probabil, cel mai vechi dintre toate jocurile menționate mai sus – publicat fiind de mii de companii diferite încă de la sfârșitul anilor 70. Modalitatea prin care poți combina și potrivi o varietate de puteri extraterestre, menține fiecare sesiune de joc fresh.

In jocul ‘Cosmic Encounter’, fiecare jucator este liderul unei rase extraterestre. Scopul jocului este a crea colonii in sistemele planetare ale celorlalti jucatori, ceea ce fiecare face cand ii vine tura. Invingatori sunt cei care reusesc sa creeze 5 colonii. Nu este obligatoriu ca aceste colonii sa fie in sisteme solare diferite, ele chiar pot fi toate intr-un singur sistem solar. Jucatorii trebuie sa foloseasca diplomatia si viclenia. Si uneori chiar si forta pentru a-si asigura victoria.

Este un joc dinamic și social, jucătorii fiind încurajați să interacționeze, să argumenteze, să formeze alianțe, să facă oferte, și, ocazional, lucrează împreună pentru a proteja binele comun. Aceste lucruri fac ca jocul să fie atât interesant cât și ridicol. Dacă prietenii tăi au o preferință aparte pentru negocieri, pentru păcăleli sau pentru reguli dintre cele mai ciudate, acesta este cu siguranță jocul care vi se potrivește.

Cele mai multe ediții ale jocului sunt proiectate pentru trei până la șase jucători, cu toate că există reguli oficiale pentru a juca cu cât mai mulți jucători.Jocul este o versiune imbunatatita a celui original lansat in 1977.

Extensii: În prezent există un număr de cinci extensii, cu o a șasea – Cosmic Eons care va apărea în curând. Cosmic Encounter jucat în număr de 6 este mult mai interesant și special și tocmai din acest motiv  recomandăm una dintre primele trei extensii apărute, fiecare dintre ele aducând un jucător în plus și de asemenea, noi alianțe: Incursion sau Conflict or Alliance. Dintre acestea, prima este cea mai bună pentru că aduce un echilibru corect jocului.
• 3-5 jucători (maximul este de 8) | 60-120 min | Dificultate: mediu spre greu 

 Tu cu ce jocuri te delctezi? Povestestene in comentarii care este jocul care iti place cel mai mult! 

Sursa foto : justgamesrochester.com

Search

mai, 2024