Reguli noi in codul rutier

Guvernul a modificat Codul Rutier, iar schimbarile intra in vigoare din 8 august 2013. Noile reguli se refera la interdictii si obligatii pentru biciclisti, soferi de mijloace de transport in comun sau conducatori de mopede, precum si la examenul pentru permisul auto, unde proba teoretica va fi valabila timp de un an de la absolvire.  

Noua lege mai prevede ca posesorii de permis auto categoria B, BE, C sau CE au dreptul sa conduca si tractoare. Soferii cu permis B au voie sa conduca tractoare cu masa maxima de 3,5 tone plus remorca, iar soferii cu permis C au voie si cu tractoare mai mari.  

  • Toti posesorii de vehicule au interzis de acum inainte sa mai circule pe acostamentul drumului (banda de urgenta). Exceptie fac biciclistii, care pot folosi acostamentul daca nu dispun de piste special amenajate si nu pun in pericol circulatia.

  • Conducatorii de mopede au obligatia sa circule pe un singur rand pe banda. De asemenea, mopedele si motoretele de mici dimensiuni nu au voie sa foloseasca trecerile de pietoni.

  • Soferii si conductorii de tramvaie mai au de asemenea obligatia sa foloseasca luminile de avarie, in ordinea opririi, atunci cand banda de circulatie se blocheaza pe sensul de mers.

  • Noile modificari introduc interdictia conducatorilor de mopede si alte motorete de mici dimensiuni sa transporte pasageri in stare de ebrietate. Aceeasi interdictie o au si transportatorii de marfuri, in cazul pasagerilor din cabina.

  • Biciclistii au si ei cateva noi reguli de circulatie. Ei sunt obligati sa mearga intr-un singur rand pe banda de circulatie, nu au voie sa foloseasca trecerile de pietoni, nu au voie sa invete mersul pe bicicleta pe drumuri intens circulate si sunt obligati sa aiba asupra lor un act de identitate.

 

Noi reguli la examenul pentru permis

In ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, dispozitiile ce vor intra in vigoare in 8 august stabilesc, la art. 36, urmatoarele: cursul de pregatire teoretica si practica pentru sustinerea examenului de permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii.

De asemenea, conform prevederilor HG nr. 480/2013, candidatii care au fost declarati „admis“ la proba teoretica si nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor sustine proba practica in conformitate cu reglementarile in vigoare la data promovarii probei teoretice.

Amintim ca regulile privind examenul de obtinere a permisului auto au fost modificate recent, prin Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013, intrat in vigoare din 11 iunie 2013. Conform acestui act normativ, examinarea candidatilor se va realiza in aceeasi zi in care acestia se inscriu pentru sustinerea examinarii. „Candidatii vor sustine proba teoretica in aceeasi zi in care sint inregistrati in aplicatia informatica de examinare. In caz contrar, inregistrarea isi pierde valabilitatea“, se precizeaza in Ordinul MAI nr. 82/2013. 

 

Sursa: www.monitorulexpres.ro / www.gandul.ro
Sursa foto: www.tractari112.ro

Search

mai, 2024