Si calatoria noastra prin Iasi continua…

Astazi va scriem cu ajutorul povestirilor lui Ion Mitican despre „calatoria” lui Mihai Eminescu prin Iasi.  Autorul a avut grija ca fiecare detaliu sa nu ramana nedezvaluit.

La inceputul lui 1874, Eminescu sosea la Iasi. Vara era pe sfarsite. „Corpul central al caselor de bilete, pe atunci un castel roz-crem, cu bolti gotice si logii impurpurate, abia de vreo patru ani inaltat pe sesul baltit al Bahluiului, sclipea ca un palat venetian, rasfrangand prin geamuri si oglinzi sagetile de foc ale soarelui arzator”.  

Peroanele erau aglomerate si frematau de zumzetul trecatorilor. Trenul accelerat de la Paris – Berlin- Viena – Cracovia – Lemberg – Cernauti – Suceava – Botosani – Pascani tocmai sosea in gara. „…rata pe roti – simandicos botezata locomotiva – intra gafaind si pufnind la linia intai, opintindu-se in frane sa propeasca siragul de vagoane”.

Printre toti pasagerii, „un tanar cu pletele pe umar, fruntea lata si ochii luminosi, privind curios freamatul multimii defila pe langa vagoane”.  Gara era plina de „poftitori de servicii” care mai de care mai insistenti. Cu toate acestea Eminescu, ii evita gratios si se indreapta spre spre o trasura, gandindu-se la prima lui poezie, pe care i-a trimis-o lui Iacob Negruzzi, la Vasile Pogor, in casa caruia citise „Inger si Demon” si Floare albastra”, la Titu Maiorescu, la Veronica si bunii sai amici Samson Bodnarescu si Miron Pompiliu, pe care ii rugase sa ii caute „o ocupatie in Iasi”, chiar si „foarte modesta si neinsemnata”.

„- Cuconas Vasilica Pogor? Apoi cine nu-l cunoaste, la noi pe cuconas Vasilica? Da-mi matale cufarul si indata sintem la conacul dumi-sale.” Gasind trasura, poetul se aseaza comod pe „canapeaua plusata, cu bagajele clituite la picioare” si porneste „ catre palatele protapite in marginea ripilor Pivighetoaiei si Galbena, de unde priveau nedumerite, peste hauri, cetatea nemteasca a garii, freamatind printre stuh, papuris si piraie”…

Vrei sa afli continuarea? Urmareste-ne in fiecare marti sa afli pe unde i-au purtat pasii pe cele mai mari pesonalitati romanesti ale secolului 19. 

Sursa: „Cu Mihai Eminescu si Ion Creanga prin Tirgul Iesilor”, Ion Mitican.  

Search

mai, 2024