Când are loc Eurovision 2023?

A 67-a ediție a concursului muzical Eurovision va avea loc între 9 și 13 mai în orașul britanic Liverpool. România va fi și ea prezentă la Eurovision 2023 și speră să se califice în finala de pe 13 mai. Concursul muzical pornește cu Ucraina din postura de câștigătoare la ediția precedentă, însă organizatorii au decis ca evenimentul să aibă loc în acest an în Marea Britanie.

Evenimentul va fi organizat în Liverpool Arena, o sală cu o capacitate de până la 11 mii de locuri. Costurile de construcție au fost de 164 de milioane de lire sterline, iar inaugurarea a avut loc în 2008. Va fi pentru a noua oară în istorie când Marea Britanie găzduiește Eurovision. Ultima dată s-a întâmplat în 1998.

37 de țări vor lua parte la Eurovision 2023, însă Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord au decis să se retragă din rațiuni financiare. Deși a amenințat cu retragerea pe fondul scandalului de anul trecut, când a fost acuzată de fraudarea votului, România va fi prezentă și va participa în semifinala 2, programată pe 11 mai.

Eurovision 2023

Suedia e marea favorită la Eurovision

Suedia este alegerea bookmakerilor ca principală favorită la câștigarea Eurovision 2023. Loreen, reprezentanta nordicilor, are cota 1.80 pe NetBet pariuri să câștige concursul muzical. Pe locul doi în topul favoritelor este Finlanda (Karrija – Cha Cha Cha), cu cota 5.00, iar a treia șansă o are Ucraina (Tvorchi – Heart of Steel), cu cota 6.50. România, în schimb, are cele mai mici șanse să câștige Eurovision 2023, cota fiind 301.00.

În finala Eurovision 2023 sunt calificate deja Franța (La Zarra – Evidemment), Germania (Lord of the Lost – Blood & Glitter), Italia (Marco Mengoni – Due vite), Spania (Bianca Paloma – Eaea), Ucraina (Tvorchi – Heart of Steel) și Marea Britanie (Mae Muller – I Wrote a Song). Celelalte participante vor fi stabilite în urma semifinalelor.

România face parte din semifinala 2 a concursului muzical, alături de Danemarca, Armenia, Estonia, Belgia, Cipru, Islanda, Grecia, Polonia, Slovenia, Georgia, San Marino, Austria, Albania, Lituania și Australia. În cealaltă semifinale participă Norvegia, Malta, Serbia, Letonia, Portugalia, Irlanda, Croația, Elveția, Israel, Moldova, Suedia, Azerbaidjan, Cehia, Olanda și Finlanda.

România e reprezentată de Theodor Andrei

România va fi reprezentată la Eurovision 2023 de Theodor Andrei, un tânăr care a câștigat Selecția Națională organizată de TVR. Acesta va interpreta melodia D.G.T. (Off and on) și s-a impus în faza națională cu 5.230 de puncte primite din partea publicului. Pe locul secund în calificări a terminat Andreea D Folclor Orchestra, cu melodia Perinița mea, cu 4.845 de voturi. Locul trei i-a revenit lui Andrei Duțu, cu melodia Statues (4.302 voturi).

„Am mare încredere în piesă, în mine, în echipa mea, în moment, în sprijinul pe care ni-l oferă TVR și momentan nu simt o presiune atât de mare, sunt conștient că există și că se va intensifica, dar nu sunt genul să mă las copleșit de stres și emoții”, a spus Theodor Andrei într-un interviu pentru Libertatea.

România speră să obțină o nouă calificare în finala Eurovision, după ce anul trecut a terminat pe locul 18 din 25, când a fost reprezentată de WRS. În istoria participărilor la Eurovision, România s-a clasat de două ori pe podium, prim Luminița Anghel și Sistem, respectiv Paula Seling și Ovi. În ultimii ani, rezultatele au fost însă în scădere, astfel că prezența în finală este considerată o performanță. Theodor Andrei este însă optimist înaintea participării și e convins că poate obține un rezultat notabil la evenimentul din luna mai.

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

Search

aprilie, 2024