Proiecția de gală a filmului „Experimentul Pitesti”

Filmul artistic independent despre Experimentul Pitesti, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, va rula la Cinematograful Ateneu din Iași pe 28 aprilie 2023, de la ora 20.00, în cadrul unei proiecții de gală în prezența echipei.

Cercetarea pentru acest lungmetraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.

Experimentul Pitesti foto

În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținător al acestui proiect, alături de alți actori, printre care și ieșeni.

Proiecția lungmetrajului se va desfășura în scop caritabil și va fi  urmată de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului.

Biletele sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/experimentul-pitesti/ și la casieria Ateneului Național din Iași, la prețul de 20 lei.

 

Victoria Baltag: „Lungmetrajul despre Experimentul Pitești este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii …..în artă, știință, cultură. Și eu, și echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Va doresc vizionare plăcută, liniștită, aducătoare de gânduri bune”.

 

Despre Experimentul Pitesti știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

Search

aprilie, 2024