Adrian Crîșmaru are ambiția de a reinventa peisajul. Ecranele lui ne trimit deopotrivă la dreptunghiurile pixelate ale device-urilor, dar și la sensul pictural, de zone luminoase sau închise, delimitate liniar. Această ambiguitate intenționată funcționează ca un portal de comunicare între cele două lumi, a artei și a i/realității digitale, dar și ca o artă poetică a autorului.
ADRIAN CRÎȘMARU s-a născut la 9 iunie 1984, în Bârlad. Trăiește și lucrează în Iași, fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A absolvit Universitatea Națională de Artă „George Enescu” din Iași, specializarea Pictură, unde, tot în cadrul acestei instituții a urmat studiile masterale și de doctorat.
A avut numeroase expoziții personale, printre care; „Virtual Plein Air”, Galeria Dana, Iași (2022); „SIMEZIDURI”, Galeria „Meru”, Iaşi (2015); „Expoziţie despre pictură – La bună vedere!”, Galeria „Cupola”, Iaşi (2014); „ReVersul tabloului”, Galeria „Cupola”, Iași (2012); „Arta şi jocul – De-a râsu‘-plânsu’“, Galeria „Cupola”, Iași (2011); „Ras din rASă“, Galeria Moldova Mall Parter, Iaşi (2010); „Pictura-meserie de viitor, Igienă vizuală”, Muzeul de Artă, Satu Mare (2009).
A fost remarcat de comunitatea artistică și i s-au oferit următoarele premii și distincții: Golden Medal – European Exhibition of Creativity and Innovation, Iași (2022); Bronze Medal – European Exhibition of Creativity and Innovation, Iași (2019); Premiul Galeriei „Dana” pentru proiectul „O lună plină cu artă contemporană”, Salonul ARTIS, Iaşi (2014); Diplomă de Excelenţă – „Atelier 35” din cadrul F.I.E. (2013); Diplomă de Excelenţă – „Grup PunctePunctPuncte” în cadrul Atelier 35 – Premiul U.A.P.R. filiala Iași „Atelier35” (2011); Premiul de excelenţă BRD pentru performanţe academice deosebite, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi (2008).
„Sute de ani ochelarii sau lentilele/telescoapele au avut rol de intermediar. Lentilele – fie că vorbim de ochelari, de telescop sau microscop – ne prelungesc privirea, suplinesc o deficiență a ochiului uman. Clarifică imaginea și scurtează distanțele, ne ajută să vedem acolo unde nu pătrundem în mod natural. Ecranele fac mai mult decât atât, ne absorb în lumi virtuale. De la lentilă la ecran e un salt între două epoci, între două regimuri de funcționare a realității. Dacă primele sunt strâns legate de ideea de distanță fizică, ecranele alterează si spațiul, și timpul. Lentila este o proteză a ochiului, ecranul este un portal. Ceea ce le unește este privitorul. El privește deopotrivă cu creierul, cu imaginația și istoria culturală încorporată, indiferent de mijloace”.
În acest context, Adrian Crîșmaru meditează la ideea de peisaj. Imaginea iconică a pictorului care iese cu șevaletul în natură pentru a imortaliza priveliștea în culori pe pânză este deconstruită cu imaginație și ironie blândă. Pe ochelari este zugrăvit însuși peisajul, pentru că nu vedem mai mult decât ne permite propriul spirit să observăm. Pe de altă parte, în epoca noilor media, ieșirea în natură este opțională. Din fotoliul lui de acasă, artistul tastează, survolează spațiul, călătorește prin lume, își alege câte un peisaj pe gustul său și pune pensula și culorile la treabă. Peisaje ușor curbate la colțuri ne introduc în noua ordine a naturii explorate digital. Artistul postmodern ignoră însăși pânza, peisajele sale invadează lentilele și ecranele, pe care le transformă din mijloace de observație în suport al lucrării de artă, închizând cercul explorării: odată pictate, ele își pierd funcția primară și devin obiecte de artă. Astfel, deși insolitată de noile media, în cele din urmă arta se răzbună estetizându-le.” (Dana LUNGU)
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 8 iulie – 7 august 2022 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.