SERIGRAFIA lui Felix Aftene

ArtEast Gallery vă invită vineri, 31 martie, de la ora 18:00 la vernisajul expoziției SERIGRAFIA, semnată de Felix Aftene și curatoriată de Dana Lungu. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 31 martie – 28 mai 2023 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.

 

În expoziția de față, care cuprinde cincizeci de lucrări,  exemplare de autor, provocarea lui Felix Aftene se desfășoară în raport cu serigrafia. Artistul ia o tehnică veche de 4000 de ani, pe care și-o aproprie, îi testează limitele, o adaptează, o domesticește, o șlefuiește ca pe o lentilă prin care își privește retrospectiv propria operă. Selectând din ciclurile vechi lucrări de referință – personajul central din Mustața lui Dali, idolii si personajele mitologice din Căderea în timp, nudurile si himerele din Geneza etc. -, Felix Aftene le traduce într-o nouă dimensiune tehnică, cu noi vibrații plastice. Își redescoperă astfel propriul traseu artistic, etapele de creație și ne îndeamnă să-l vizităm în altă lumină.

serigrafia lui Felix Aftene

„Serigrafia reprezintă acum și sunt convins că va reprezenta și pe viitor o miză importantă a artei mele, așa încât caut ca lucrările de acest tip să respecte întru totul tradiția și valorile procedeului. Expoziția de față am pregătit-o vreme de trei ani, fiecare lucrare având numeroase intervenții și, prin asta, numeroase variante până a ajunge la sita serigrafică”, mărturisește autorul.

FELIX AFTENE trăiește și lucrează în Iași, dar are o activitate artistică susținută pe scena națională și internațională în varii medii – pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 1996 a absolvit ca șef de promoție Academia de Arte „George Enescu“ din Iași, secția Pictură murală. Din anul 2013 este președinte al Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 2016 a obținut doctoratul în domeniul arte vizuale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași, cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. A avut peste 40 de expoziții personale în spații muzeale sau galerii de artă internaționale din țară și Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova. În anul 2016, i s-a acordat Premiul Național pentru Pictură al UAP din România și a primit alte peste 40 de premii și distincții pentru activitatea artistică pe plan național și internațional.

Dana Lungu, curatoarea expoziției, prezintă proiectul autorului astfel: ”Dincolo de miza autoreferențială, expoziția, compusă exclusiv din exemplare de autor, este un tur de forță în estetizarea unei tehnici care, nu trebuie să uităm, la origini este o tehnică de multiplicare. Desigur, artistul de față nu este nici primul și nici singurul care își asumă efortul de înnobilare a serigrafiei, însă maniera personală în care o face, dificultățile tehnice pe care le surmontează, complexitatea la care ajunge și trecerea de la efectul de «grafică» pe care îl presupune în mod obișnuit serigrafia către efectul de «picturalitate» pe care Felix Aftene reușește să-l obțină îi conferă un statut aparte, un loc privilegiat în istoria acestei tehnici.”

Pentru mai mult detalii vă așteptăm pe site-ul arteast.gallery și pe pagina de Facebook ArtEast Gallery.

 

Galeria ArtEast a apărut în 2021, pornind de la realitatea că în Iași există artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns țara, iar în țară sunt artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns Iașiul. Scopul ArtEast este de a încuraja, de a susține și de a promova arta vie, a timpului în care trăim, de a cultiva artiștii cu spirit novator, fie ei emergenți sau consacrați, de a ne bucura împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale.

Search

aprilie, 2024