„SOLARIS. CLAUDIU CIOBANU” o expoziție fascinantă

De aproape patru ani, Galeria Artep aduce publicului ieșean, cu predilecție, cei mai apreciați artiști vizuali români, în instalații de pictură, sculptură și fotografie coordonate de curatori pasionați, instalații corelate cu film de autor, cercetare și o abordare convergentă asupra domeniului. În această primăvară vă prezentăm unul dintre cei mai proeminenți artiști vizuali ai generației tinere – vă invităm joi, 7 aprilie 2022, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției „SOLARIS. CLAUDIU CIOBANU”, care va avea loc la Galeria Artep (Șoseaua Sărărie, nr. 15).

solaris la Galeria Artep

Claudiu Ciobanu face parte din tânăra generație de artiști ieșeni, fiind absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, Uiversitate Națională de Artă „George Enescu” din Iaşi. A urmat studii de pictură prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictură și desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozițional de desene care a fost selectat ulterior în 2009 pentru expoziția Young Romanian Art 10, „Slightly bored”, curatoriată de Mircea Nicolae la Galeria Nouă, Institutul Cultural Român de la Veneția. A participat în diferite proiecte atât naționale, cât și internaționale, fiind prezent în expoziții din Israel, Washington, Berlin, Viena.

În proiectele sale se observă o amprentă a propriilor experiențe, abordând teme precum memoria, spațiul, timpul, realitățile imaginare, toate acestea centrate pe autoreflecție și introspecție. Cercetarea lui nu se concentrează pe emoția adusă de opera sa, ci mai degrabă pe căutarea adevărului și încercarea de a ajunge la claritate, acea sinteză aproape imposibilă între metafizică și artă. Artistul se reîntoarce spre o stare-culoare prin re-contextualizarea nu doar a unor imagini, ci a unui întreg concept şi a acumulărilor, decantate fiecare în parte prin expoziţiile precedente, ieşiri ce au relevat „momentele iluminate”, „intimitatea”, „autodescoperirile şi ascensiunea” (expoziţia „Logos” – Galeria „Dana”) ori au demascat superficialitatea „aurită” (expoziţia „Golden Leaf” – Galeria N. Tonitza”). În ultimele sale proiecte este preocupat să comunice aspecte relevante contextului actual și să exprime un mesaj profund despre lume în general. Pictura sa funcționează ca o privire de ansamblu asupra prezentului, temele centrale fiind natura memoriei umane, limitele comunicării interumane, dar și teme precum schimbarea climatică, scenarii posibile pentru viitor sau modele sociale alternative.

Claudiu Ciobanu, născut în 1984, trăiește și lucrează în Iași.

Expoziția „SOLARIS. CLAUDIU CIOBANU”, curatoriată de Cristian Nae, poate fi vizitată la Iași, în spațiile Galeriei Artep, în perioada 7 aprilie – 7 iunie 2022.

„Expoziția  SOLARIS împrumută nu doar titlul, ci și unele motive literare și vizuale din romanul omonim al lui Stanislav Lem (1961), precum și din ecranizarea sa de către regizorul Andrei Tarkovski (1972). Aceste împrumuturi sunt filtrate printr-un exercițiu personal de arheologie culturală a imaginarului științifico-fantastic adaptat pentru a deveni un instrument de analiză existențială a unei iminente catastrofe planetare. Astfel, Claudiu Ciobanu înscenează într-o dramaturgie non-liniară întâlnirea unor exploratori și coloniști spațiali anonimi cu planeta-organism din romanul lui Lem. În tablourile din această serie, realizate într-o tehnică apropiată de fotorealismul pictural, motivul arhitecturii moderniste în ruină, năpădit de o vegetație luxuriantă, incontrolabilă, se constituie într-un un reper scenografic stabil, care situează ambiguu protagoniștilor situați într-o perpetuă așteptare. Într-un exercițiu de imaginație mediat de tehnologia digitală, unul dintre aceste personaje devine subiectul unui experiment de realitate augmentată, părăsind pentru o clipă prezența statică ce caracterizează aceste personaje, absorbite în activități meditative”, detaliază curatorul expoziției, Cristian Nae.

Search

martie, 2024