Zilele Muzeului „Poni – Cernătescu”

În 2020, se împlinesc 29 de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului „Poni – Cernătescu”, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Aniversarea va fi marcată în perioada 10 – 12 decembrie 2020, cu o serie de evenimente online, sub genericul Zilele Muzeului „Poni-Cernătescu”.

Publicul va putea urmări evocări ale unor personalități cu importante contribuții la dezvoltarea științei și învățământului din România: academicienii Petru Poni, Petru Bogdan și Cristofor Simionescu. Acestea vor fi prezentate, în premieră, pe pagina de Facebook Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”, după următorul program:

 Joi, 10 decembrie 2020, ora 14.00: „In Memoriam Academician Petru Poni (1841 – 1925). Contribuții la dezvoltarea științei și învățământului românesc”

Zilele Muzeului Poni Cernătescu

Comemorarea a 95 de ani de la stingerea din viață a prestigiosului om de știință Petru Poni (1841 – 1925) este un prilej de readucere în atenția publicului a contextului cultural și științific în care s-a format și a evoluat. Vom reliefa, prin mărturii muzeografice, rolul pe care l-a avut ca întemeietor de școală și cercetător în domeniul chimiei.

Vineri, 11 decembrie 2020, ora 12.00: „Academician Petru Bogdan (1873 – 1944). 107 ani de la înființarea catedrei de chimie-fizică a Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași”

Petru Bogdan (1873 – 1944) a aparținut unei generații de savanți care a contribuit în mod remarcabil la dezvoltarea chimiei fizice prin înființarea, în 1913, a primei catedre de specialitate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, demers care a condus la organizarea unui important centru de învățământ și de cercetare fundamentală în această disciplină.

Sâmbătă, 12 decembrie 2020, ora 12.00: „Academician Cristofor Simionescu (1920 – 2007). Personalitate reprezentativă a învățământului și cercetării românești”

Centenarul nașterii academicianului Cristofor Simionescu este un bun prilej de reliefarea a conturului istoric specific unei importante perioade de dezvoltare a învățământului superior chimic din țara noastră. Cunoscut drept întemeietor de școală în domeniul polimerilor, Cristofor Simionescu s-a distins în calitate de pedagog, cercetător, om de știință și reformator al învățământului superior tehnic din Iași, cu reverberații inovative în spațiul academic românesc și internațional.

 

Vă invităm să ne urmăriți online și vă așteptăm cu drag la muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași!

Muzeul „Poni – Cernătescu”, situat în Iași, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 7B, este parte a Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și poate fi vizitat, respectând normele impuse în contextul pandemiei, de marți până sâmbătă, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet). Detalii: https://palatulculturii.ro/muzeul-poni-cernatescu

Search

august, 2022