Calitatea aerului interior si sanatatea ta!

Aerul liber din jurul tau este intotdeauna o preocupare atunci cand vorbim despre schimbarile climatice si despre substantele chimice pe care le aruncam in atmosfera. Calitatea aerului interior merita mult mai multa atentie, deoarece petrecem mai mult timp inhalandu-l si oricare ar fi factorii poluanti, acestia pot deveni nocivi. Ceea ce este mai putin cunoscut este cat de mult poate fi mai rea poluarea aerului din interior.

Studiile indica faptul ca aerul din interior este mult mai poluat decat aerul din exterior. Deoarece, ne petrecem aproape 90% din timp in interior. Ceea ce inrautateste lucrurile este ca acesti poluanti sunt si mai concentrati in spatiile limitate. Expertii ajung pana la a estima ca 1,6 milioane de decese premature la nivel global sunt conectate la aerul interior in fiecare an.

calitatea aerului la interior

Cauzele frecvente ale poluantilor din aerul interior

Principalele cauze ale calitatii scazute a aerului din interior sunt sursele de poluare care emit particule sau gaze in aer. Lucruri precum ventilatia slaba pot ridica nivelurile de poluanti interiori, nepermitand sa dilueze surse de emisie din interior si sa nu elimine acesti poluanti din zona. Acesta este unul dintre principalele motive pentru intretinerea corecta a sistemelor de ventilatie, incalzire si climatizare.

Cu toate acestea, exista si alte lucruri care pot degrada aerul din interior, cum ar fi deteriorarea umiditatii si umezeala care rezulta din scurgeri, umiditate ridicata sau inundatii. Aceste conditii pot duce, de asemenea, la o crestere daunatoare a mucegaiului, care poate fi nedetectata luni sau chiar ani. Din acest motiv, este important sa contactati un specialist profesionist in calitatea aerului pentru a testa orice probleme.

Redecorarea domiciliului și poluarea aerului interior

Renovarile extinse ale casei pot duce, de asemenea, la o calitate slaba a aerului din interior. Acest lucru se datoreaza faptului ca praful este eliberat in aer pe masura ce peretii si podelele sunt inca in constructii. Deseori, materii precum fibrele de sticla minuscule sunt eliberate in aer atunci cand lucratorii expun o izolatie mai veche din fibra de sticla.

Din pacate, acest tip de particule nu pot irita numai plamanii, dar pot schimba chimia sangelui cuiva, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sange care pot provoca atacuri de cord. Mai frecvent, respiratia in praf poate provoca boli precum bronsita si va poate creste sansele de a face pneumonie.

Unul dintre cele mai bune moduri de a preveni acest tip de expunere este sa inchizi sistemul tau de climatizare si orice ventilatoare de tavan in timpul renovarilor. Acest lucru permite ca praful sa se aseze, astfel incat sa poata fi usor maturat. O alta precautie este sa pulverizezi ceata pe peretii expusi, care se prabusesc, astfel incat praful sa nu pluteasca prin aer.

 

Efecte asupra sanatatii prin expunere

Nu exista nici o indoiala in ceea ce priveste calitatea slaba a aerului din interior. Acesta prezinta un risc mare pentru sanatatea si bunastarea cuiva. Intr-adevar, studiile au indicat ca impactul asupra sanatatii umane poate aparea atat la scurt timp dupa expunere, cat si, probabil, mult mai tarziu.

Efecte pe termen scurt

Uneori, apar probleme dupa doar cateva expuneri la un poluant. Printre acestea se numara iritarea ochilor, nasului si gatului, ameteli, dureri de cap si oboseala. Din fericire, aceste tipuri de efecte imediate nu dureaza de obicei si sunt tratabile. Adesea, cel mai bun tratament este reducerea sau eliminarea expunerii unei persoane afectate la poluanti.

Cu toate acestea, una dintre problemele cu identificare a simptomelor cauzate de poluantii interni este ca multi dintre ei au asemanari cu raceala comuna si alte boli virale. Prin urmare, intotdeauna ajuta la cunoasterea timpului si a locului cand apar simptomele. Varsta si conditiile preexistente determina, de asemenea, cat de grave pot fi unele dintre simptome.

calitatea aerului

Efecte pe termen lung

Alte efecte asupra sanatatii pot aparea numai dupa perioade de expunere repetate sau chiar ani mai tarziu. Drept urmare, lucruri precum bolile de inima, cancerul si bolile respiratorii, cum ar fi astmul, pot aparea mult dupa ce expunerea directa a incetat.

Din pacate, nu se stie prea mult despre concentratiile specifice sau perioadele de expunere necesare pentru a cauza probleme de sanatate. Mai mult, nu toata lumea reactioneaza la fel in ceea ce priveste poluantii din aerul interior. Poluarea aerului din interior se situeaza in mod regulat printre primele cinci riscuri de mediu pentru sanatatea publica. De aceea, intreprinderile si proprietarii de case nu ar trebui sa astepte intotdeauna pana cand apar simptome de boala inainte de a testa calitatea aerului din interior.

Ce poti face pentru asta?

Cel mai bun remediu pentru a controla poluantii interni este de a lua legatura cu un expert in calitatea aerului interior. Un profesionist va intelege tipul de probleme de mediu care iti pot afecta aerul interior. El va identifica, de asemenea, orice probleme si va elabora un curs de actiune pentru rezolvarea lor. Pe langa testarea aerului, multi profesionisti ai calitatii aerului din interior testeaza si lucruri precum azbestul, plumbul, apa, focul si fumul.

 

Principalii poluanti ai aerului din interior sunt radonul, un gaz radioactiv format in sol, fumul de tigara, gazele sau particulele provenind de la arderea combustibililor, substantele chimice si alergenii. Monoxidul de carbon, dioxid de azot, particulele si compusii organici volatili pot fi gasiti atat in exterior, cat si in interior.

Sanatatea ta si a familiei tale este prioritara. Ai grija de ea. Te-am pus pe ganduri nu? Casa ta este importanta, masoara calitatea aerului si purifica-ti casa periodic.

Search

aprilie, 2024