Traditii si obiceiuri de Inaltarea Domnului

Inaltarea Domnului, Ispasul, Ziua Eroilor, joia Iepelor sau Pastele cailor asa mai este denumita ridicarea Mantuitorului Hristos la cer. Dupa 40 de zile de la sarbatorile pascale, astazi este ultima zi din an cand putem sa ne delectam cu pasca si ouale inrosite.

Crestinii ortodoxi sarbatoresc Inaltarea Domnului la 40 de zile de la Paste, pe 28 mai, iar la catolici, pe data de 21 mai, in aceaasi zi in care sunt Sfintii Imparati Constantin si Elena.

ou rosu

Traditia spune ca Ispas ar fi fost personajul mitic, martorul ascuns, nevazut al Inaltarii. Un cioban, ascuns dupa pietre a urmarit intregul eveniment al Domnului. Uimit de cele intamplate acesta a povestit mai departe.

Ca personaj, Ispasul este considerat un om vesel, de aceea persoanele care stiu povestea, incearca sa fie cat mai bucuroase in aceasta zi.

 

De ce este numita Inaltarea Domnului si Pastele Cailor?

Ei bine, va vine sa credeti sau nu Pastile cailor exista.  In popor aceasta denumire este folosita in ziua Inaltarii Domnului, deoarece, cand Maica Domnului se pregatea sa il nasca pe micutul prunc, in ieslea grajdului, animalele au fost prezente la acest eveniment. Spre deosebire de boii si oile care erau cuminti, caii au fost animalele ca nu i-au respectat linistea micutului.

Atunci, Fecioara, mahnita de faptul ca pruncul nu avea liniste, le-a spus animalelor, sa se sature de mancare o data pe an, de Inaltarea Domnului.

Ce spun traditiile si obiceiurile?

  • In aceasta zi de mare sarbatoare crestinii se saluta cu ,,Hristos s-a Inaltat” si ,,Adevarat a inaltat”.
  • Persoanele decedate in aceasta zi, se spune ca ajung direct in rai. De aceea cerurile sunt deschise de la Sarbatoarea Pastelui pana la Sarbatoarea Inaltarii
  • Este ultima zi din an cand se mai fac oua rosii
  • Frunzele de nuc sunt legate in talie, deoarece Mantuitorul le-ar fi purtat in momentul Inaltarii
  • Pentru a avea o recolta bogata, semanatorile se fac pana in ziua de Inaltare.

In aceasta zi, a fost stabilita si Ziua Eroilor. De aceea, in fiecare biserica din tara, dar si din lume sunt comemorate persoanele, eroii cazuti in razboi, pe campurile de lupta pentru libertatea, dreptatea, credinta si apararea integritatii poporului.

Search

aprilie, 2024