Cărțile primăverii

Capriciile primăverii favorizează, de cele mai multe ori, exercițiul de lectură a romanelor cu povești emoționante, personaje complexe și răsturnări spectaculoase de situație de la un capitol la altul. Poate recunoașteți starea de suspans în fața paginilor dense de aventuri ale unor personaje care amână, palpitant, deznodământul unor povești fascinante. Dacă nu recunoașteți asta, pregătiți-vă pentru o recomandare din categoria acestor cărți binefăcătoare semnata de Maria Semple.

Colecția Buzz Books de la editura Litera ne dă întâlnire cu cele mai noi opere de ficțiune contemporană, ”Unde ai dispărut, Bernadette?” este un titlu din această colecție. Autoarea este Maria Semple, iar volumul prezintă povestea emoționantă și amuzantă a lui Bee în căutarea mamei sale. Poveste care pune problema întrebării despre cât de bine îi cunoaștem pe cei care ne sunt apropiați. Când Bee, fiica de cincisprezece ani a lui Bernadette, îi cere mamei ei să plece în excursia cu familia pe care i-a promis-o dacă obține rezultate bune la școală, aceasta din urmă începe să facă pregătiri frenetice pentru călătorie. Agorafobă și extenuată de viața în Seattle pe care nu și-a dorit-o niciodată, Bernadette este în pragul unei crize de nervi până când, într-o bună zi, dispare de acasă. Iar lui Bee nu-i rămâne decât să pună cap la cap e-mailuri, documente oficiale și scrisori pentru a dezvălui trecutul secret pe care Bernadette l-a ascuns timp de zeci de ani.

După această prezentare pe scurt a ideilor principale eu zic că recomandarea de azi promite un scenariu care se va ține scai de cititor, un puzzle de pus piesă cu piesă alături pentru a crea imaginea completă a unei hărți a destinului, secretelor și aventurilor cu sens despre familie și prietenie. O carte despre care autorul american Jonathan Franzen a declarat  „Am devorat această carte cu o poftă sălbatică.” O recomandare bună, nu?

Un articol de Bianca Ioan

Search

martie, 2024