Filme de Paști, da, de Paști

Un sfârșit de săptămână important pentru spiritualitate, dar și pentru revederile în familie. Un week-end care anunță și mini vacanța de 1 mai, ceea ce înseamnă zile libere și momente de relaxare. Cinematografia nu ezită să facă uz de subiecte care stau la baza marilor motive ale omenirii, unul dintre ele, desigur, tulburătoare și filosofică deopotrivă, tema cristică. Spiritualitatea creștinismului a inspirat regizori de film, și, sub imaginația și documentarea lor, au ieșit niste filme de pasti de excepție, câteva dintre ele fac subiectul recomandărilor de azi.

Poate cel mai cunoscut și excelent realizat film tematic este producția lui Zeffirelli, ”Iisus din Nazaret”, producție apărută în anul de grație 1977 avându-i în distribuție pe Laurence Olivier, Anthony Quinn, Christopher Plummer, și Robert Powell. Franco Zeffirelli reușește să recompună prin imagini o dramă biblică și astfel, o amplă evocare a vieții și suferințelor lui Iisus Hristos, de la naștere până la răstignire, impecabil realizată cinematografic și dinamizată de muzica lui Maurice Jarre.

Subiectul cristic, într-o cheie total diferită poate fi urmărit în musical-ul ” Jesus Christ Superstar” din 1973. Acest musical celebru se opește asupra ultimei săptămâni din viața lui Iisus (Ted Neeley). În rolul Iuda Iscarioteanul, Carl Anderson. Deși a dezamăgit din punctul de vedere al încasărilor, pelicula considerată “rock opera” a obținut o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, precum și un premiu și două nominalizări la ceremonia decernării premiilor BAFTA.

O ultimă propunere in categoria filme de pasti, o producție din secolul nostru, ”In the Beginning” sau ”La început a fost Cuvântul”, producție lansată în anul 2000 a cărui regie este semnată de Kevin Connor. Descris ca o peliculă de aventură în mare parte, filmul îi prezintă pe descendenții lui Avraam din zorii omenirii până la Exodul din Egipt sub conducerea lui Moise.

Oricare vă vor fi opțiunile cinematografice din aceste zile libere, este important că week-end-ul care vine se anunță unul cu revederi, relaxare și poate chiar liniștea aceea de care vorbesc sărbătorile..

Un articol de Bianca Ioan

Search

mai, 2024