”Să nu ucizi” la Ateneul din Iași

Alegerea Ateneului de a funcționa și ca un cinematograf i-a bucurat pe mulți ieșeni care au căutat alternative pentru a vedea filme pe ecran mare în săli comode și în condiții normale în ceea ce privește partea tehnică a rulării unei pelicule în sală. Pentru alții, mutarea activității cinematografelor la instituția sus numită, a deschis discuții ample despre ”așa zisele” case de cultură unde e și cu teatru și cu film și cu dans și tot așa. Nu e locul pentru o asemenea dezbatere. Dimpotrivă, vorbim azi despre filmul ”Să nu ucizi” Scris şi regizat de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga și care rulează de vineri la Cinema Ateneu.

”Să nu ucizi” spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenții de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul. Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi. Aceasta este, pe scurt, descrierea filmului pe care o găsiți afișată pe multe pagini web. Este evident că subiectul este provocator, și atrage deopotrivă public numeros, bănuiesc că e așa, de vreme ce lupta aceasta are ecou în părți importante din felul nostru de a ne duce zilele în partea aceasta de Europă.

Ce este și mai atrăgător, este că pelicula se bazează pe un scenariu inspirat din realitatea unui caz de un scandal media petrecut acum trei ani în care erau implicate biocide diluate în spitale. În film, de această dată, este pus în evidență, și în rol principal un doctor care caută dreptatea, chiar și acolo unde nu-i. Justițiarul este Alexandru Suciu, la primul rol major în cinema, care interpretează un erou naiv și idealist, un medic cu mustrări de conștiință, care, în căutările lui ajunge în birouri de procurori și redacții de ziare. Ce s-a întâmplat și ce reușește aflăm din povestea peliculei care a avut premiera mondială în cadrul competiției celei de-a 34-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia. ”Să nu ucizi” de la începutul lunii de primăvară în cinematografe, la Iași, la Ateneu.

Un articol de Bianca Ioan

Search

noiembrie, 2024