”Ferma animalelor” – roman grafic

Una dintre cele mai cunoscute cărți din literatura secolului trecut va face subiectul unui roman grafic. Asta înseamnă că subiectul unei povești cu fir roșu bine dezvoltat în multe pagini se va transforma într-o carte de benzi desenate. Menirea acestora are legătură și cu accesibilitatea unui public destul de larg, dar și cu un segment important al creativității. Cartea în cauză este celebra ”Ferma animalelor” semnată de George Orwell, roman publicat prima dată în Anglia anului 1945 și care reflectă evenimentele care au dus la așa numita perioadă ”era Stalin”.

Foarte pe scurt, ”Ferma animalelor” prezintă o critică radicală a revoluției bolșevice. Povestea este expusă sub forma unei fabule, a unei satire, titlul original incluzând chiar această mențiune. Romanul lui Orwell aduce în atenție detalii despre dezvoltarea și instaurarea comunismului cu privire centrală către ascensiunea lui Iosif Stalin. Intriga pornește de la răsturnarea opresorului uman Mr. Jones de către coaliția democratică a animalelor care este însoțită de o consolidare a puterii porcilor. Asemenea intelighenției rusești, ei devin clasa dominantă în noul regim. De aici o întreagă alegorie a unui mers problematic al lucrurilor în interiorul unei .. ferme. Revista Time a ales cartea ca fiind una dintre cele mai bune 100 de romane scrise în limba engleză (între 1923 și 2005), la numărul 31 pe lista celor mai bune romane din secolul XX. A câștigat un ”Premiul Hugo” retrospectiv în 1996 și este inclusă între Marile cărți ale Occidentului.

Editura Polirom a anunțat că ”Ferma animalelor” este în curs de apariție pentru ediția ce o va transforma într-un roman grafic; produsul poate fi deja precomandat de pe pagina de internet a editurii și se adresează tuturor celor cu vârsta peste 9 ani.

Un articol de Bianca Ioan

Search

mai, 2024