Capernaum – filmul ”fără actori”

”Capernaum” regizat de Nadine Labaki este unul dintre filmele nominalizate la Oscar la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină”. Limba străină este araba, iar pelicula dezvoltă, cu multă emoție, povestea inspirațională a unui băiețel care se luptă să supraviețuiască sorții copleșitoare. Filmul,  a luat ”Marele Premiu al Juriului” la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018.

Un detaliu inedit în ceea ce privește realizarea lui ”Capernaum” este alegerea unei distribuții în totalitate non-profesioniste. Această decizie i-a revenit desigur regizoarei, cea care semnează și scenariul peliculei, dintr-un motiv explicat foarte clar: „Dacă urmărești un film ale cărui personaje nu au trăit cu adevărat acele experiențe, nu are același impact asupra ta. Impactul este mult mai mare când știi că ai în față persoane reale care chiar se confruntă cu acele provocări”, a declarat Nadine Labaki. Așadar, deși sunt actori non-profesioniști, aceștia interpretează personaje ale căror vieți sunt strâns corelate cu ale lor.

Protagonistul Zain Al Rafeea, un refugiat sirian fără vreun fel de experiență actoricească, joacă rolul unui băiat libanez (Zain) care fuge de părinții săi neglijenți, ajungând să-și poarte singur de grijă, până când găsește adăpost în sânul unei mici familii. Mai mult decât atât, ”Capernaum” pune în discuție un subiect extraordinar de provocator: Zain ajunge să-și judece părinții pentru că dau viață multor copii. Subiectul deja a provocat controverse în mediul on line, și o serie de articole, care mai de care mai argumentative au fost distribuite de mii de utilizatori.

”Capernaum”, regizat de Nadine Labaki, se va lansa în cinematografele din România în data de 8 martie 2019.

Un articol de Bianca Ioan

Search

mai, 2024