Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea – Agnès Martin – Lugand

Probabil cel mai atrăgător aspect din experienţele noastre are legătură cu poveştile bune. Poveşti bune, în sensul general al poveştilor bine spuse, dacă se poate, cu un final surprinzător, cu detalii care întorc situaţii la 180 de grade, şi, mai mult, poveşti care să te cucerească. Liber după patru îşi propune să vă prezinte poveştile unor cărţi care fac din timpul liber o alternativă specială. Când mă gândesc la experienţa unei lecturi potrivite, îmi vin repede în minte dialoguri spumoase, descrieri intense şi personaje gata să ne primească în povestea lor cu fiecare pagină citită.

  O astfel de carte specială este volumul de debut al autoarei – psiholog Agnès Martin – Lugand. Departe de a fi o reţetă cu un număr de paşi către fericire şi mai aproape de influenţe clare ale psihologiei în literatură, cartea intitulată atractiv „Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” este povestea emoţionantă a femeii care reuşeşte să uite de sine în decorul parizian al cafenelelor literare şi mai apoi la malul mării într-o Irlandă care va aduce schimbarea, speranţa şi succesul.

 După o astfel de descriere pare că vorbim despre un roman siropos. S-ar putea spune şi aşa. Dar e vorba despre un sirop ca siropul de zmeură din curtea bunicii. Dacă ştii gustul ăsta, merită să încerci o carte..siropoasă.

 Diane îşi pierde familia într-un accident de maşină. Depresie, tulburare, chin. Diane deschide o cafenea în Paris care are legătura cu replica: „oamenii fericiţi citesc şi beau cafea”. Diane se mută în Irlanda, în amintirea unei dorinţe neîmplinite a soţului ei pe care l-a pierdut. Diane îşi schimbă viaţa. Nu, nu-i asta toată povestea. Călătoria şi drumul lung, laitmotive în roman, se supun legii „schimbi locul, schimbi norocul”; însă, mai e o lege nescrisă „oriunde te duci, tot de tine dai!”. Şi uite aşa, cartea asta ar putea convinge. Printr-o doză neforţată de dialoguri care curg natural.

 După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului, publicându-și primul roman, „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Odată ce romanul său a apărut în catalogul Michel Lafon și s-a vândut numai în Franța în peste 300 000 de exemplare, a fost asigurată și traducerea lui în mai multe limbi europene, printre care spaniolă, italiană, poloneză și turcă. Drepturile de ecranizare au fost achiziționate de producătorul american Harvey Weinstein. Continuarea primului roman, a apărut şi în limba română, se numeşte „Viaţa e uşoară, nu-ţi face griji!” şi ar putea să-ţi placă, măcar cu 50% mai mult decât „Oamenii fericţi citesc şi beau cafea”.

Search

mai, 2024