Drumul de la bussines lady la Lady chef

“Fire ce exploreaza totul pana la limite si uneori dincolo de ele. Imi gasesc echilibrul perfect intre familia ideala si bucataria perfecta!” Cu aceste randuri ne intampina Elena Padurariu, Lady Chef, pe pagina sa de facebook. Ne-a starnit curiozitatea si tocmai de aceea echipa Inoras.ro si-a stabilit o intalnire la un ceai si au vorbit pe indelete despre viata ei de artist in bucatarie.

 Pe Elena am recunoscut-o dupa bascuta cu motive traditionale. O poarta cu mandrie si este elementul ce o leaga de tara ei natala, Basarabia. A venit de la o varsta frageda si a devenit adult aici, in Romania. Se simte acasa si probabil acest lucru o ajuta in a-si dezvolta cu succes proiectele in derulare.  Este o fire calma, vesela si carismatica. Ii plac mult oamenii si in special copii. Lucreaza cu ei de trei ani si viseaza sa aiba un centru gastronomic cu restaurant in care sa le ofere copiilor o educatie gastronomica.

Va invitam sa o descoperiti pe Chef Elena Padurariu in urmatorul interviu.

Multa lume va cunoaste de la TV. Cum ati ajuns sa participati in cadrul unor show-uri culinare?

 Intr-adevar am ajuns sa fiu recunoscuta pe strada, in magazine cand merg la cumparaturi, cand imi petrec timpul cu familia. Imi face placere sa vorbesc cu oamenii si sa le povestesc despre anumite lucruri. Am ajuns la Masterchef dintr-o joaca. Sotul este cel care m-a impins de la spate, iar din momentul in care m-am intors din emisiune mi-am dat seama ca acesta este drumul meu. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat atat de repede puterea de a-mi gasi calea si nu m-a lasat pana la 70 de ani:))

  In momentul acela, iarna anului 2013, am renuntat la business-ul care il aveam si mi-am deschis un laborator de cofetarie. In vara anului 2014 am vrut sa imi testez limitele mele si am fost selectionata in randul primelor 10 doamne bucatari amatori si profesionisti care au participat la Hell`s Kithcen. Pot spune doar ca a fost o experienta uimitoare ce m-a ajutat enorm de mult la ce sunt eu acum ca profesionist. Incepand cu aceasta emisiune mi-am continuat drumul meu si am intrat in liga bucatarilor profesionisti. Pana atunci cochetam cu bucataria, eram blogger culinar, dar adrenalina de a fi efectiv in bucatarie am simtit-o in momentul emisiunii si nu as renunta niciodata la ea. Acolo mi-am descoperit si ce fire sunt eu ce stiu eu sa fac cel mai bine intr-o bucatarie si daca acest job se apreteaza pentru mine.

 Cei sfaturi le-ati da acelor persoane care doresc sa participle la un show culinar?

  Sa aiba incredere in puterile lor si sa fie ei insasi:))

Cine este cu adevarat Elena Padurariu?

Elena Padurariu este un om simplu, mama, sotie si lady chef. Asa cum munca pentru un chef bucatar implica mult timp, iar copii mei au simtit acest lucru. M-am hotarat sa le arat partea cealalta a mea. Astfel am inceput atelierele de gatit pentru copii. Este uimitor sa ii vezi pe micuti cum se joaca si cum au o bucurie sincera atunci cand descopera lucruri noi  in bucatarie. Toti copii inclusiv si ai mei, adora sa participle la ateliere. De-a lungul anilor de cand lucrez cu copilasii am reusit sa descopar si o terapie prin gatit pentru ei. Iar proiectele ce urmeaza a fi lansate implica si acest lucru.

Elenei, de asemenea ii place foarte mult sa calatoreasca si sa citeasca, cat ii permite timpul, bineinteles))

Ador sa calatoresc si sa descopar combinatii de gusturi bizare ce mi-au starnit papilele gustative. Pot spune ca acest hobby imi ofera increderea de a crea farfurii noi.

 Familia este cea care ma sustine tot timpul si de acolo imi iau puterea imi momentul cand am o greutate.

Am doi copii absolut minunati si un sot iubitor ce imi este alaturi zi si noapte. Meseria de bucatar este una foarte grea, iar sa fii bucatar femeie este mult mai greu. Ai nevoie de superputeri ca sa reusesti in acest domeniu si anume sa devii si o Lady chef. Orice femeie are anumite atuu-uri intr-o bucatarie profesionista si in momentul in care le constientizeaza totul devin simplu.

 Sustin domnisoarele, doamnele ce doresc sa lucreze in bucatarie si le ofer multa consiliere pentru a ajunge departe.

Cum este sa fii Lady chef? A fost simplu sau usor?

Este in continuare greu si acest lucru poate spune multe, dar odata ce ai aceasta pasiune nimic nu te doboara. Ce inseamna a fi Lady chef? In primul rand trebui sa fii si sa ramii o Lady apoi sa fii un chef. Deci, avem deja ceva in plus fata de barbati in bucatarie:)

Un lady chef trebuie sa fie un manager al bucatariei uimitor, un gestionar, un psiholog, dar in primul si in primul rand sa fie om. Niciodata sa nu uiti intr-o bucatarie ca lucrezi cu oameni, nu este rusinos sa cureti cartofii impreuna cu colegii tai sau sa faceti en place-ul impreuna. Echipa este cea care te va sustine si tu la randul tau ii vei ajuta cand vor avea o problema. Echipa este cea care iti va scoate in timp preparatele si poate vor sta peste program, asa ca e bine sa fii OM cu ei.

Atunci cand creati un meniu de unde va luati inspiratia?

  Cand am cereri pentru o anumita locatie de a crea un meniu, incerc sa simt pulsul locatiei, ce are nevoie, ce specific este, ce rulaj de clienti, care le este nisa, cat de disponibil este patronul de a ma lasa sa creez in totalitate meniul restaurantului. Exista mai multi factori care ma ajuta sa creez un meniu, pana la urma efectul trebuie sa fie WOW. Vreau sa ofer o experienta culinara fiecarui client in momentul cand isi comanda un preparat creat de mine. De la intrarea in restaurant pana la iesirea din el.

 Pentru ce personalitati ati gatit si care a fost reactia lor?  

Am gatit pentru mai multe persoane, dar pana la urma nu conteaza ca sunt personalitati. Sunt oameni si le oferi aceasi mancare. De exemplu, Principesa Margareta a ales sa serveasca din preparatele mele atunci cand ia fost prezentata lista intreaga. Bineinteles, ca am fost mandra si i-am multumit lui Dumnezeu ca m-a inzestrat cu aceasta putere. 

 Ce ustensile speciale sunt intr-o bucatarie profesionista? Cat de mult tineti la ele?

Atunci cand intri intr-o bucatarie trebuie sa te pretezi echipamentelor si ustensilelor ce le gasesti acolo. Mi-am achizitionat o trusa(nu de prim ajutor) pe care o tin la mine de fiecare data cand merg intr-o bucatarie noua si o folosesc la nevoie. De cele mai multe ori bucatariile profesioniste sunt echipate dupa preferintele patronilor si dupa bugetul oferit, neluandu-se in calcul timpii de pregatire, servirea preparatului si corectitudinea prepararii lui. Atunci cand ofer consultanta unei noi locatii incerc sa le explic patronilor avantajele unei bucatarii echipate si faptul ca “motorul ” unui restaurant este bucataria.

V-ati indeplinit visul in bucatarie si ce planuri aveti pe viitor?

Este important sa ai un plan in fata, de afaceri, de vise, dar cel mai bine sa le combini pe amandoua. Mi-am dorit foarte mult sa ajung Lady Chef, iar acest lucru s-a indeplinit intr-un timp atat de scurt datorita pasiunii duse uneori la extrem. Ador sa lucrez cu copilasii si in continuare voi lansa unele proiecte in acest domeniu, iar pe viitor vor fi doar surprize placute atat iesenilor cat si intregii tari. 

Foto – Paul Padurariu  

Search