Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii

Lumea întreagă sărbătoreşte, la 12 aprilie, Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii. Ziua curajului, a primului avânt spre înălţimile spaţiului, dincolo de limitele atmosferei terestre.

Pe 12 aprilie 1961, visul sau de a vedea Pamantul din spatiu se implinea: urcat la bordul rachetei Vostok 1, Iuri a tinut un scurt discurs in al carui final a spus: “Ma bucur ca voi putea vedea lumea fata in fata!”. Dupa numai 14 minute de la lansare, racheta – incarcata doar cu provizii de apa si oxigen – parasea atmosfera Terrei, intrand in spatiul cosmic.

Atunci a vazut pentru prima data planeta albastra in toata splendoarea ei. “Cerul este foarte intunecat, iar Pamantul este albastrui”, au fost cuvintele lui Gagarin referitoare la acel moment unic, notand si faptul ca toate corpurile ceresti se vad mult mai bine de acolo, din spatiu. Zborul in jurul Terrei a fost lipsit de peripetii si a durat o ora si 48 de minute, timp in care Gagarin a experimentat imponderabilitatea si influenta conditiilor de zbor in spatiu asupra organismului sau. La intoarcere, dupa intrarea in atmosfera, cosmonautul s-a parasutat din capsula care se decuplase de racheta.

Search

mai, 2024