Inainte de sunet este inspiratia si inainte de inspiratie este omul

Comunitatea trancerilor ieseni, Trance IS* Tribute este o comunitate de care am tot vorbit in ultima vreme. Am participat la evenimentele lor si am respirat muzica alaturi de cei prezenti acolo. Este o comunitate in continua dezvoltare si ne bucura sa vedem cat de mult au crescut in acest timp. Daca mai demult stateam de vorba cu membrii comunitatii, recent am discutat cu unul din DJ-ii Trance IS* Tribute si am aflat ce inseamna pentru el totul si ce noutati ne mai pregatesc trancerii ieseni. 

Dany Dazano este DJ-ul si producatorul  pionier al muzicii electronice ,subgenul trance, din zona Moldovei (Iasi), pe care l-am intrebat in randurile de mai jos, cum se identifica ca si « set-up » pe acesta scena din ce in ce mai populata ; cum a ajuns sa fie acest « wonder-boy » al trance-ului iesean, cat de mult mai prinde trance-ul la public in prezent si daca este in trecere sau are de gand sa ramana pe pozitii.

Intr-un context muzical dominat de cluburi in care se promoveaza genuri foarte comerciale (romanian pop, dance, pop-dance, electro), Dany Dazano aduce un suflu nou, o perspectiva diferita pentru piata actuala, o experienta cu adevarat « uplifting ». Trance-ul ca gen este o muzica diferita, apreciata de cunoscatori, dar care prinde bine si la « new-comers ». Pana la urma, muzica uneste multimea, indiferent de genuri si subgenuri, bazandu-se mai mult pe mesaj, atmosfera, concept, « feeling ». 

Cum a inceput totul ?

Fiecare parcurs in viata are un fundament firesc. A fost de ajuns sa aud o melodie, la un moment dat, sa imi dau seama ca asta imi doresc sa ascult, sa produc si sa fac cu adevarat. Au urmat o serie de noi decoperiri si contacte cu muzica trance… Si asa a luat nastere calatoria mea.

Se spune ca muzica trance, sau cea electronica in general, este o muzica lipsita de suflet, formata din cateva sunete care se pot repeta la infinit. Cum poti comenta pe baza acestei afirmatii ?

Muzica electronica nu are suflet pentru ca nu l-a pus nimeni acolo. In momentul in care privesti dincolo de o tema si o insiruire de sunete data de un sintetizator sau un « beat » care se repeta, cand descoperi muzica printr-o parte interioara a ta, cand pui suflet, rezultatul poate fi unul ce te poarta intr-o noua dimensiune.

Vorbeste-ne despre aceasta dimensiune, o dimensiune prin care Dany Dazano se identifica muzical cu acest gen.

E ca si cum ai intra pe o poarta invizibila in lumea sunetelor. Le simti, le atingi, le asezi in asa fel incat sa iti placa tie si publicului tau.

Cum gasesti inspiratia pentru toate compozitiile tale ? Spun aceste compozitii o poveste ? Sunt parte din viata ta ?

Inspiratia vine din cele mai neasteptate situatii, momente, din contactul cu oamenii…Inspiratia este totul si totul este inspiratie. Starea de spirit are foarte multe de spus in momentul in care compun. Revenind la intrebarea ta, atata timp cat muzica este parte din viata mea si inspiratia pentru piese noi tot aici isi are esenta.

Ce simte Dany Dazano cand are multimea in fata ?

Energie, acesta este cuvantul. Este un schimb fantastic de energii intre mine si public, o comunicare continua bazata pe puterea muzicii. Energia devine un intreg ; un intreg foarte puternic. Este pana la urma un sentiment extraordinar dar foarte greu de descris.

Trebuie sa ai un public destul de numeros pentru asa experinta…

In momentul de fata comunitatea trance a Iasului se afla intr-o faza de  continua formare, intr-o continua crestere. Din aceasta comunitate fac parte oameni care sunt uniti de acelasi ideal : muzica trance. Publicul nu este extrem de numeros dar este pe atat de compact si deschis la ceea ce promovez eu ca dj.

Care este rolul tau in acest context al muzicii trance ?

Ma bucur sa vad oameni fericiti in fata mea, oameni care isi lasa grijile si danseaza sau canta la unison, oameni care se simt minunat alaturi de alti oameni , oameni care nu ma cunosc si totusi imi striga numele.

Cum este Dany Dazano in viata de zi cu zi ?

Mihai Danut Aonofriesei, incantat ! Dany este un om simplu, relaxat, deschis la noi provocari, un om care este ghidat de pasiunea lucrului bine facut. Trec neobservat pe strada si imi place sa ma bucur de anonimat. Celebritatea este un cuvant « greu » de inteles, sau nu greu, cred ca « gresit inteles » in Romania. Nu ma simt un star, sunt doar another guy that makes people happy. Si asta ma face si pe mine fericit.

Cum priveste Dany Dazano ascensiunea sa ca DJ si producator de trance?

Este un vis pe care eu mi l-am indeplinit in mare parte, un vis pe care il doresc indeplinit si celorlalti pasionati de muzica. Ce se intampla acum poate fi asemanat cu un bulgare de zapada care se tot rostogoleste si se face din ce in ce mai mare, un bulgare care aduce bucurie !

Cand te mai pot vedea fanii tai sau fanii genului trance in Iasi ?

Dupa o vacanta bine meritata si o experienta inter-culturala in Statele Unite, promit sa ma intorc cu forte noi pentru deja celebrele petreceri din seria TRANCEMISSION din Iasi. Urmeaza , in toamna, editia a 5-a a evenimentului, asa ca stati pe aproape pentru detalii. Followerii mei mai pot gasi informatii pe pagina mea de Facebook sau pe Trance IS* Tribute – comunitatea trance a Iasului.

Mult succes in continuare si la cat mai multe petreceri reusite !

Multumesc ! Si….Trance on !

Search

aprilie, 2024