70 de ani de Toto Cutugno

Salvatore Cutugno, cunoscut publicului sub numele Toto Cutugno, este un cantaret si compozitor italian de muzica usoara. Are peste 400 de melodii compuse si peste 100 de milioane de discuri vandute in intreaga lume. Este primul cantautor care a castigat marele premiu al Festivalului de la Sanremo (in 1980) si singurul cantautor italian care a castigat marele premiu la Eurovision.  

Toto si-a inceput cariera ca baterist, in prima parte a anilor ’60 cantand in diferite grupuri. In a doua jumatate a anilor ’60 se afirma ca baterist in grupul „Ghigo e i Goghi”. La varsta de 19 ani, a intrat intr-un grup condus de maestrul Manusardi, , care i-a propus un turneu de sase luni in Finlanda. Intors din Finlanda, Toto si-a format propriul grup, intitulat „Toto e i Tati” cu care obtine un contract la casa de discuri „Carosello”. Cu acest grup se face cunoscut in toata Italia, avand un repertoriu de succes alcatuit din melodii compuse de el.  

De-a lungul carierei sale, Toto Cutugno a scris melodii de mare succes pentru Joe Dassin, Dalida, Adriano Celentano, Gerard Lenorman, Hervé Vilard, Luis Miguel, Michel Sardou, Mireille Mathieu, Peppino di Capri, Jose Luis Rodriguez si formatia Ricchi e poveri. A prezentat 28 de melodii la Sanremo, in perioada 1970-2008. Hit-ul sau, „L’italiano”, a fost cel mai vandut disc italian in perioada 1981 – 1986.      

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.enational.ro

Search

mai, 2024