64 de ani de Lionel Richie

Lionel Richie si-a inceput cariera in muzica alaturandu-se grupului Commodores, care a devenit trupa cea mai de succes a studioului Motown spre sfarsitul anilor ’70. Lionel a avut in aceasta formatie rolul de saxofonist, uneori vocalist si compozitor, compunand balade precum „Easy”, „Three Times a Lady” si „Still”.  

Cu atentia mass-media concentrata asupra lui, tensiunile dintre el si grupul The Commodores incep sa creasca si, inainte de sfarsitul lui 1981, artistul decide sa-si construiasca o cariera solo. In scurt timp pregateste lansarea primului disc solo cu Motown. Intitulat pur si simplu „Lionel Richie”. LP-ul a fost lansat in 1982 si a avut mare succes, ajungand pe locul 3 in topurile pop si inregistrand vanzari de peste 4 milioane de copii.  

Daca materialul „Lionel Richie” l-a facut pe compozitorul si interpretul sau star, urmatorul album „Can’t Slow Down” l-a facut superstar. Acesta din urma cuprinde cinci piese care au ajuns in Top 10, intre care „All Night Long (All Night)” si „Hello”, melodii care au fost chiar number one. In 1985, Richie si statutul sau de superstar s-au pus la treaba intr-un scop nobil, artistul alaturandu-se lui Michael Jackson in compunerea single-ului caritabil de la USA pentru Africa – „We Are the World”.  

In 1987, Lionel Richie dispare din industria muzicala, luandu-si o perioada de respiro dupa aproape doua decenii de inregistrari si concerte. El rupe tacerea abia in 1992, cand Motown lanseaza o compilatie intitulata „Back to Front”. Pana in 1996, Lionel Richie nu mai inregistreaza nimic, in aceast decurs indurand mai multe pierderi in plan personal.  

Discul „Louder Than Words” a avut un succes moderat, dar a intrat totusi in Top 30 si a primit Discul de Aur pentru vanzari. Albumul n-a dat nastere insa unor single-uri majore, iar incercarile lui Richie de a se apropia de swing si hip-hop au fost criticate. Lansarea albumului „Renaissance” in 2000 in Europa a fost primita bine, ea fiind urmata si de lansarea pe piata din US in 2001.  

Albumul din 2006 „Coming Home” reuneste colaborari cu mai multe staruri ale muzicii Jermaine Dupri, Raphael Saadiq si Sean Garrett. Lionel Richie ramane, cu toate acestea, unul dintre cei mai mari cantareti ai generatiei sale, palmaresul sau numarand zece American Music Awards, sase People’s Choice Awards si un Golden Globe.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.cinemarx.ro
Sursa foto: www.fanpop.com

Search

aprilie, 2024