Fermieri din toata Moldova s-au intalnit la Ruginoasa cu reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale

Peste 200 de fermieri din toata Moldova s-au reunit la sfarsitul saptamanii trecute, la Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, Iasi, pentru a discuta problemele din domeniu si a se intalni cu reprezentanti ai autoritatilor din domeniu. La intalnire a participat si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Evenimentul a fost organizat de ABplus Events si  Consiliul Judetean Iasi, cu sprijinul Directiilor Agricole din toate judetele Moldovei si al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.  

Intalnirea Marilor Fermieri din Moldova este primul eveniment din seria celor organizate sub umbrela AGRALIM. Evenimentele AGRALIM organizate in acest an la Iasi reprezinta cele mai importante evenimente dedicate sectorului agricol din Regiunea de Nord-Est si se adreseaza tuturor categoriilor de public direct interesate de aceste domenii:

  • antreprenori in agricultura;
  • fermieri cu exploatatii zootehnice;
  • fermieri cu exploatatii vegetale;
  • ingineri agronomi si zootehnisti;
  • medici veterinari;
  • reprezentanti ai institutiilor publice subordonate MADR;
  • reprezentanti ai institutiilor publice locale si regionale.

Intalnirea Marilor Fermieri din Moldova, organizata pe 6 iunie la Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa si-a propus sa creeze un cadru optim de dialog intre toti factorii de decizie din acest sector de activitate (mari fermieri, companii de profil, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale), care, impreuna au identificat si gasit solutii pentru problemele din agricultura din Regiunea Moldovei.  

In prima parte a zilei a avut loc o Intalnire consultativa la nivel regional, in care au fost dezbatute principalele probleme ale fermierilor din zona de Nord-Est: lipsa unei strategii nationale pentru agricultura, nivelul subventiilor sau lipsa spatiilor de depozitare si a pietelor de desfacere, legea asigurarilor in agricultura, impozitarea, legea Camerelor Agricole si liberalizarea pietei funciare.  

In a doua parte a zilei a avut loc o Intalnire consultativa la nivel national, unde au participat in calitate de invitati de onoare: Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi; Daniel Botanoiu, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Gheorghe Benu, Director General al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura; George Turtoi, Director General APDRP si Adi Florinel Barbu, Director General ANIF.  

In ceea ce il priveste pe Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, acesta a promis in cadrul Intalnirii Marilor Fermieri din Moldova, cresterea sumelor alocate din fonduri europene. „Va exista o facilitate pentru tinerii fermieri. Sprijinul pe suprafaţa va fi crescut cu 25% pentru fermierii de pana la 40 de ani. Aceasta masura va fi luata pentru a incuraja intinerirea populaţiei care lucreaza in agricultura, dar si pentru menţinerea tinerilor in mediul rural”, a afirmat Daniel Constantin.  

Intalnirea Marilor Fermieri de la Ruginoasa a deschis seria evenimentelor care vor fi organizate in acest an pentru agricultorii din zona de Nord-Est. In ultima saptamana din septembrie sunt programate patru manifestari de o importanta majora pentru zona Moldovei:

  • Targul pentru fermieri si industrie alimentara AGRALIM (in perioada 26-29 septembrie 2013);
  • Forumul Agricol (26-27 septembrie 2013);
  • Balul Fermierilor (26 septembrie 2013);
  • Festivalul Naturii (27-29 septembrie 2013).

Search

mai, 2024