O noua specie de film, marca Lars von Trier

Compania Zentropa a revenit la inceputul lunii cu noi informatii despre cel mai recent film al lui Lars von Trier: „Nymphomaniac”, care va avea premiera oficiala exact la Craciun, in Copenhaga, Danemarca. Echipa daneza a dezvaluit numele fiecaruia din cele 8 capitole ale filmului, precum si faptul ca Lars von Trier a inventat odata cu „Nymphomaniac” o noua specie/gen de film: digresionismul.  

De curand, ca sa nu mai existe zvonuri, producatorii au anuntat ca „Nymphomaniac” nu va participa la nici un festival (nici la cel de la Venetia si nici la Toronto) inainte de lansarea oficiala din 25 decembrie, de la Copenhaga. Motivul oficial pentru care filmul nu a participat recent la Cannes 2013 (15 – 26 mai) este prelungirea neprevazuta a muncii de post-productie. 

„In 2011 (dupa incidentele verbale de la Cannes 2011 – n.red.) Lars von Trier a hotarat sa se abtina de la orice declaratii publice si interviuri. Pana acum s-a tinut de cuvant. Insa povestile sale vor fi spuse in continuare fara retinere lumii intregi, iar «Nymphomaniac» nu va face exceptie”. Asa incepe anuntul producatorilor danezi publicat pe 31 mai pe site-ul oficial al Trust Nordisk. 

Cele 8 capitole si genul digresionist
„Nymphomaniac” va fi impartit in doua volume (Volumul 1 si Volumul 2) si opt capitole:

  • Capitolul 1: The Compleat Angler
  • Capitolul 2: Jerôme
  • Capitolul 3: Mrs. H
  • Capitolul 4: Delirium
  • Capitolul 5: The Little Organ School
  • Capitolul 6: The Eastern & Western Church (The Silent Duck)
  • Capitolul 7: The Mirror
  • Capitolul 8: The Gun

In fiecare luna de acum si pana la premiera oficiala, echipa lui Lars von Trier va dezvalui cate o particica din fiecare capitol, cate un teasing constand fie intr-un headline, o imagine sau o scurta poveste a capitolului respectiv, astfel incat, treptat, spectatorii sa-si faca o idee despre universul multistratificat din Nymphomaniac, film cu care Lars von Trier anunta ca intentioneaza sa introduca un nou gen de film: digresionismul (digressionism).  

Cuvantul „digressionism” nu exista ca atare in dictionar. De aceea, imediat dupa anuntul Zentropa, un utilizator din China (Zhao Yafei) a inregistrat rapid domeniul digressionism.com, publicind un prim articol despre noul gen inventat de regizorul danez. In dictionar exista insa termenul digression, „digresiune”, adica o parte a unei compozitii sau a unui discurs al carei scop este abaterea intentionata de la subiect. In vechime, digresiunea era chiar parte obisnuita a unui discurs. Orice orator trebuia sa tina seama de cinci sectiuni importante: preludiul, naratiunea, argumentatia, digresiunea si concluzia.  


Sinopsis

„Nymphomaniac” (2013) este epopeea erotica a unei femei, Joe, care se considera o nimfomana, jurnalul ei povestit din perioada adolescentei si pana la varsta de 50 de ani, momentul la care ni se confeseaza. Filmul are o distributie impresionanta: Charlotte Gainsbourg (Joe la maturitate), Stellan Skarsgård, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBeouf, Udo Kier, Christian Slater, Stacy Martin (tanara Joe) si altii.    

Lars von Trier a mai regizat:

  • Breaking the Waves(1996);
  • Dancer in the Dark (2000);
  • Dogville (2003);
  • Antichrist (2009);
  • Melancholia (2011).

Search

aprilie, 2024