FILIT Iasi – cel mai mare festival de literatura si traducere din Romania

Festivalul International de Literatura si Traducere, FILIT, este un proiect de anvergura, ce va reuni la Iasi, in perioada 23-27 octombrie 2013, peste 100 de scriitori straini si romani celebri, traducatori, editori, critici literari, jurnalisti Internationali si directori de festivaluri internationale. Noutatea pe care FILIT o aduce in peisajul cultural romanesc consta in efortul de a atrage anual nume mari ale literaturii mondiale, dar si de a surprinde intr-un singur eveniment intregul mecanism prin care o carte ajunge la destinatarul final, cititorul.  

Autorii, editorii, traducatorii, distribuitorii de carte, librarii, managerii culturali, organizatorii de festivaluri, criticii literari, jurnalistii specializati pe domeniul cultural – cu totii vor fi in centrul evenimentelor destinate publicului larg, dar si profesionistilor din cadrul FILIT. Dincolo de intalnirea autorilor cu publicul, Iasul va deveni o scena de dialog pentru scriitori de nationalitati, varste si orientari literare diferite, precum si una destinata contactelor profesionale intre industria editoriala din Romania si cea mondiala.  

Cu un buget de aproximativ de 500.000 de euro oferit de Consiliul Judetean Iasi, FILIT  este pe deplin justificat de existenta unui mediu literar recunoscut la nivel national prin forta si diversitate, dar si de vitalitatea editoriala. De asemenea, Iasul este a doua piata nationala de carte, sub raportul vanzarilor, dupa Bucuresti. Festivalul va beneficia in mod direct de deschiderea internationala de care scriitorii romani se bucura in ultimii ani.  


Publicul FILIT

Un accent deosebit in filosofia FILIT va fi pus pe intalnirea dintre scriitori si publicul aflat inca in perioada de formare: liceeni si studenti. Totodata, FILIT doreste sa fie un spatiu deschis de dialog nu doar pentru pasionatii de lectura ieseni, ci pentru intreaga zona de nord-est a tarii.  

Publicul interesat de evenimentele FILIT va avea la dispozitie transport gratuit asigurat de organizatori (tur-retur) din Botosani, Suceava, Neamt, Bacau si Vaslui. De asemenea, va fi asigurat si transportul amatorilor de literatura din Bucuresti. Accesul publicului va fi liber, in limita locurilor disponibile, pe baza inscrierii voluntare in baza de date a FILIT iasi.  


5 zile de festival, zeci de evenimente
Evenimentele cuprinse in cele 5 zile de festival vor avea loc pe tot parcursul zilei:

  • intalniri matinale organizate in licee si in mediul universitar;
  • mese rotunde profesionale (cu traducatori, scriitori, editori, directori de festivaluri);
  • lecturi urmate de sesiuni de intrebari si raspunsuri;
  • concerte impletite cu lecturi in spatiile neconventionale din Iasi Toate acestea vor culmina cu punctul central, seara, cand vedetele culturale din Romania vor intra in dezbatere cu vedete ale scenei literare mondiale.

Evenimentele FILIT vor avea loc in spatii variate din Iasi, de la salile institutiilor cu traditie la spatii ale culturii alternative locale.  


FILIT sustine literatura ieseana

Proiectul FILIT cuprinde editarea a doua antologii, in limba engleza, care vor reuni texte ale prozatorilor si poetilor ieseni. Selectia este realizata de criticii literari Doris Mironescu (poezie) si Antonio Patras (proza), iar traducerea ii apartine lui Alistair Ian Blyth. Volumele, aparute sub egida editurii Muzeului Literaturii Romane Iasi, vor fi lansate in perioada Festivalului International de Literatura si Traducere 2013.  

Invitati confirmati deja la FILIT

Pana in luna septembrie, cand va fi prezentata lista finala a invitatilor, vor fi comunicate permanent noutati. Cu mai bine de patru luni inainte de desfasurarea primei editii a FILIT, ne vor onora cu prezenta:

  • Invitati din strainatate – Herta Müller, Attila Bartis (Ungaria), Aris Fioretos (Suedia), Georgi Gospodinov (Bulgaria), Jan Koneffke (Austria);

  • Prozatori români – Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Petru Cimpoesu, Filip Florian, Florina Ilis, Varujan Vosganian;

  • Poeti romani – Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Ioan Muresan;

  • Traducatori – Ernest Wichner, Jan Willem Bos, Steinar Lone, Jan Cornelius, Ileana M. Pop, Laure Hinckel.

Search

aprilie, 2024