58 de ani de Tim Berners-Lee

Nascut la Londra, Sir Timothy John Berners-Lee, este considerat parintele World Wide Web-ului, un sistem de documente hipertext interconectate, ce pot fi accesate prin internet. Cunoscut si ca „TimBL”, a propus pentru prima data in (martie 1989) un sistem de management al informatiilor, si, cu ajutorul lui Robert Cailliau, a implementat cu succes prima comunicare HTTP intre un client si un server „via Internet”.  

Tim Berners-Lee a absolvit cursurile Sheen Mount Primary School, ca mai apoi sa studieze la Emanuel School in Wandsworth si in cele din urma la Oxford. In timpul facultatii este prins „hackerind”, fapt pentru care nu mai are acces la calculatoarele universitatii. A absolvit in anul 1976, cu diploma in fizica.  

In 1978, s-a angajat la D.G. Nash Limited, unde a scris cateva manuscrise referitoare la software si sistemele operationale. In anul 1991, Tim Berners Lee, cercetator la CERN (Centrul European pentru Cercetari Nucleare) Geneva implementeaza un sistem hipertext ce facilita schimbul de documente intre utilizatori de retele de calculatoare, la nivel mondial, folosind Internetul.  

Problemele si avantajele parcurgerii informatiilor organizate ca hypertext fusesera deja analizate de Doag Engelbart, realizator al unui prim sistem online si inventator al mouse-ului. Ideea lui Lee a constat in a proiecta si implementa un sistem care sa permita legaturi, asocieri multiple intre documente (la inceput numai texte) pentru ca utilizatorul sa nu mai memoreze zeci de comenzi ale serviciilor pe Internet existente atunci: Gopher, Wais, Ftp, Archie, Veronica, etc. Acest sistem a fost declarat patent public de catre CERN in aprilie 1993, acesta constituind practic punctul de plecare al www-ului.

In prezent, Sir Tim Berners-Lee este directorul World Wide Web Consortium (W3C), organizația ce tutelează standardele Web-ului.    

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.pcgames.com

Search

mai, 2024