Oscarul Operelor Nationale are loc la Iasi

Dupa ce pe 13 mai Iasul a fost gazda Galei Premiilor UNITER, orasul nostru se afla din nou pe harta culturala a celor mai importante evenimente din tara prin cea mai grandioasa gala a scenelor lirice romanesti, Gala Premiilor Operelor Nationale.  

Capitala Moldovei va gazdui sambata, 8 iunie 2013, de la ora 21.00, in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” IasiGALA PREMIILOR OPERELOR NATIONALE –  un eveniment cultural de exceptie ce va fi preluat si transmis in direct de TVR 1, TVR HD si Radio Romania Cultural. Amfitrionii acestui eveniment vor fi Beatrice Rancea, managerul Operei iesene, si Cosmin Marcovici, prim-solist al Operei din Iasi.  

Initiata de catre Opera Nationala din Iasi, Gala Premiilor Operelor Nationale se va desfasura doar la Iasi si, de anul viitor, va fi organizata in luna septembrie, pe parcursul unei saptamani, pentru a stimula cele cinci opere nationale din tara sa faca spectacole cat mai bune.  „Pentru prima data, mari artisti ai acestui domeniu vor fi premiati si omagiati. Ne-ar fi trebuit cateva luni pentru organizare, dar totul s-a facut repede. Anul acesta vom avea aproximativ 200 de invitati din tara si strainatate”, a declarat Beatrice Rancea, managerul Operei Nationale din Iasi.

Partea financiara a Galei este sustinuta de Consiliul Judetean Iasi si Primaria Iasi, care au alocat impreuna in jur de 400.000 de lei. O parte din bani va veni si din partea Ministerului Culturii, dar si din bugetul Operei Nationale Romane Iasi. Prezent la conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a afirmat ca efortul financiar facut pentru acest eveniment este unul mare din partea Consiliului, dar reprezinta un mic sprijin, in comparatie cu ceea ce Opera a facut pentru orasul Iasi de cand Beatrice Rancea a devenit manager al acestei institutii.  

 „Aceasta Gala este un moment deosebit pentru orasul nostru si deschide usa pentru idealul Iasului de a devenit Capitala Culturala Europeana in 2021. Felicitam initiativa si plusul de valoare oferit de catre Opera ieseana si va suntem alaturi”, a declarat si viceprimarul Mihai Chirica.  

Castigatorii celor 14 categorii vor primi plachete care vor fi gravate in direct, statuete si premii in bani. Cele 30 de statuete, care reprezinta o muza cu o harpa in mana, sunt realizate dintr-o rasina speciala, suflata cu un amestec de aur si cupru, si sunt lucrate ldupa acelasi tipar de dimensiuni si greutate ca si celebrele statuete oferite in cadrul Premiilor Oscar.  

Nominalizatii pentru Gala Premiilor Operelor Nationale vin de la cele cinci mari Opere Nationale din Romania: Opera Nationala Romana Timisoara, Opera Maghiara Cluj – Napoca, Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski Constanta si Opera Nationala Romana Iasi. Castigatorii vor fi aflati doar in seara zilei de 8 iunie.  

Juriul Galei Premiilor Operelor Nationale este format din:

  • Anca Florea – Muzicolog si critic muzical;
  • Costin Popa – Critic muzical, Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor;
  • Vivia Sandulescu – Critic de balet si Conf. univ. dr. la Universitatea Romana de Stiinte si Arte Gheorghe Cristea. Facultatea Artele Spectacolului – Coregrafie;
  • Luminita Arvunescu – Muzicolog si Realizator emisiuni Radio Romania Muzical;
  • Cornel Taranu – Compozitor si dirijor, membru al Academiei Romane, Prof. univ.dr. la Academia de Muzica Gheorghe Dima Cluj Napoca.

   

Gala Premiilor Operelor Nationale este initiata de Opera Nationala Romana Iasi si organizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi si Consiliul Judetean Iasi si se doreste a fi un eveniment cu traditie, prin care activitatea artistilor de opera sa fie recunoscuta, apreciata si premiata.

 

Va anuntam ca au fost puse deja in vanzare si biletele la balcon, cu pretul de 50 de lei, asa ca ar fi bine sa va grabiti daca vreti sa prindeti loc la Gala Premiilor Operelor Nationale.  

Search

mai, 2024