122 de ani de Mihail Bulgakov

Romancier si dramaturg sovietic de origine ucraineana, Mihail Bulgakov este cunoscut mai ales pentru opera „Maestrul si Margareta” considerata de revista Times drept una din capodoperele secolului al XX-lea. In anul 1918, Bulgakov s-a inrolat ca doctor in Armata Alba Anti-Bolsevica. Scriitorul a fost trimis in Muntii Caucaz unde, in 1919, a parasit armata si a decis sa renunte la medicina si sa se axeze pe scris si jurnalism.  

Bulgakov a devenit dependent de morfina pentru a putea indura durerea cauzata de ranile din razboi. In anul 1921, el si Tatiana, sotia sa, s-au mutat in Moscova, unde el a inceput sa cunoasca succesul ca scriitor, care, insa, era limitat din cauza tendintelor anti-sovietice . In acelasi an, in revista „Rossia” apare primul sau roman, „Garda Alba”.  

Din 1925 incepe sa colaboreze cu Teatrul Academic din Moscova. Transforma romanul „Garda Alba” in drama „Zilele Turbinilor”, un mare succes, recunoscut pana si de Stalin, cu toate ca a interzis apoi aceasta piesa. Odata cu faima lui creste si interesul criticii proletcultiste fata de opera sa. Puterea sovietica il eticheteaza drept un autor antibolsevic si un element „dusmanos”.  

Din 1929 nu i se mai publica nicio carte si nu i se mai joaca nicio piesa. In 1933 se da citire, pentru prima data, in public, noului sau roman sub denumirea care l-a facut celebru, „Maestrul si Margareta”, romanul fiind publicat pentru prima data in Rusia in 1966-1967.  

In anul 1931, Bulgakov s-a casatorit pentru a treia oara, si anume cu Yelena Shilovskaya, care a devenit inspiratia lui pentru personajul Margareta din celebrul sau roman. El a continuat sa scrie piese de teatru, povesti, lucrari critice si traduceri in timpul ultimilor 10 ani ai vietii lui.   

Sursa si credit foto: www.garbo.ro

Search

aprilie, 2024