Muzee ciudate din intreaga lume (partea a III-a)

Astazi incheiem seria celor 15 muzee ciudate din intreaga lume. Fara prea multe cuvinte in plus, acestea sunt:

 

11. Muzeul parului din Avanos, Turcia

Totul a pornit in 1979 cand faimosul olar Galip Korukcu a inceput sa colectioneze par de la femei si sa creeze un muzeu al parului ce initial parea o ciudatenie. Colectia neobisnuita are peste 16.000 de mostre diferite de par, expuse pe peretii muzeului. In acest moment, muzeul gazduieste peste 16000 de suvite de par unice.  

12. Muzeul masinilor de tuns iarba din Lancashire, Marea Britanie

Muzeul cuprinde o colectie unica de masini de tuns iarba reconditionate, diferite improvizatii ce dateaza inca dinainte de a fi inventata aceasta unealta si cea mai mare colectie de masini de tuns iarba din lume.  

Nu lipsesc nici masini ce au apartinut unora dintre cele mai importante persoane din Regat: Printul Charles si Printesa Diana. Cu peste 250 de masini de tuns iarba, acest muzeu este un tribut adus masinii de gradina inventate de Edwin Beard Budding in anul 1830.  

13. Muzeul Sarlataniei din St. Paul, S.U.A.

Numit si Muzeul Dispozitivelor Medicale Dubioase, acest muzeu a existat, ca institutie de sine-statatoare, pana in anul 2002, cand fondatorul sau, Bob McCoy s-a pensionat si a donat intregul patrimoniu Muzeului de Stiinte al statului american Minnesota.  

Belsugul de exponate din colectiile acestui muzeu dovedeste amploarea fenomenului tratamentelor bazate pe frauda. Se regasesc aici exponate care amintesc de cele mai rasunatoare cazuri de tratamente trasnite din istoria medicinei: scaunul vibrator, psihograful, aparatul cu pompa si pedala pentru marirea sanilor si multe alte sarlatanii.  

14. Muzeul Canalizarii, Paris, Franta

Desi turistii se inghesuie la Louvre si la Turnul Eiffel, dar sunt si alte atractii mai putin conventionale in Paris: Muzeul Canalizarii din Paris. Deschise prima data pentru public in 1867, canalizarile de sub Paris arata vizitatorilor mecanismele si istoria interioara a sistemului de canalizare al capitalei franceze.  

15. Muzeul Gandacilor Celebri din Texas, S.U.A.

Acest muzeu este cu atat mai atipic cu cat „lucrarile” expuse nu se numara printre cele la care oamenii se uita cu placere, ba din contra: toti avem o frica primordiala pentru insecte, gandaci, in cazul de fata. Muzeul Gandacilor Celebri este gazduit, in mod paradoxal, de un magazin de pesticide si reuneste o colectie impresionanta de exponate de gandaci, atat vii cat si morti. Si daca asta nu suna ca un obiectiv prea atractiv, atunci mentionam ca muzeul detine o colectie de obiecte de „arta” realizate din gandaci morti. Una dintre cele mai celebre exponate este Liberoachi, un gandac mort imbracat in costum si cu un mic pian pe post de „accesoriu”.  

Acesta a fost topul nostru: 15 muzee neconventionale, pline de exponate ciudate, care abia asteapta sa le vizitati! Stati pe aproape, urmeaza alte topuri! 

Sursa: www.gotravel.ro / www.bucuresti.tourneo.ro

Search

mai, 2024