45 de ani de Cristian Mungiu

Sarbatoritul nostru de astazi este Cristian Mungiu, regizorul care ne-a facut sa fim mandri ca suntem romani si ca avem filme recunoscute la nivel international. Nascut la Iasi, Cristian Mungiu a studiat limba si literatura engleza si americana si a lucrat o perioada ca profesor, precum si ca ziarist si moderator la radio si la televiziune.  

A regizat cateva scurtmetraje, pentru care a primit mai multe premii, printre care si cel pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Dakino, in anul 2000, pentru Zapping. Lungmetrajul „Occident” (2002) a fost prezentat in cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, obtinand Marele Premiu la Festivalul International de Film Transilvania. Filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (2007) l-a facut celebru pe regizorul Cristian Mungiu, prin selectarea sa de catre juriul Festivalului de Film de la Cannes.  

Urmatorul proiect a fost filmul „Amintiri din epoca de aur”, care consta din 6 scurtmetraje produse de Mungiu si regizate de el si de alti regizori tineri, printre care Hanno Hoefer.  

La data de 28 mai 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a conferit printr-un decret Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, „pentru contributia sa, prin care s-a evidentiat ca exponent al tinerei generatii de regizori romani, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei nationale”.  

Anul trecut, filmul „Dupa dealuri”, de Cristian Mungiu, a inregistrat o dubla victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obtinut de Mungiu, si premiul pentru interpretare feminina, acordat actritelor Cristina Flutur si Cosmina Stratan.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”!  

Sursa: www.ro.wikipedia.org  
Sursa foto: www.mongrelmedia.com

Search

mai, 2024