72 de ani de Gheorghe Zamfir

Supranumit „Regele Naiului”, Gheorghe Zamfir a reusit sa uimeasca o lume intreaga cu talentul sau. Artistul este renumit pentru introducerea naiului in toate stilurile si genurile muzicale, aducand acest instrument in atentia publicului modern.  

Inca de mic a fost interesat de muzica, mai ales de cea a lautarilor. In 1955, la varsta de 14 ani, tatal sau il inscrie la Scoala de muzica nr. 1 din Bucuresti (astazi Liceul de Muzica Dinu Lipatti), cu intentia de a studia acordeonul, dar este acceptat la clasa de nai a profesorului Fanica Luca, unde demonstreaza o abilitate extraordinara pentru acest instrument. In 1961 se inscrie la Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu din Bucuresti, pe care il absolva cu o dubla specializare, in Pedagogie (1966) si in Dirijorat pentru cor si orchestra (1968).  

Dupa o cariera muzicala de succes, in 1982, in plin comunism, cade in dizgratia cuplului Ceausescu si este nevoit sa plece in exil. In strainatate, cariera sa va continua, bucurandu-se de un succes mondial. Artisul a concertat este tot in lume, din Europa, America de Sud, Canada si SUA, pana in Australia, Japonia si Africa de Sud. A fost invitat sa sustina concerte, in diferite ocazii, de nenumarati sefi de state si personalitati, printre care imparateasa Japoniei, presedintele Columbiei si Papa Ioan Paul al II-lea.  

Gheorghe Zamfir a adus schimbari inovatoare naiului traditional romanesc de 20 de tuburi, inlocuindu-l cu noi variante continand succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru largirea domeniului tonal. In domeniul cinematografiei, participa la compunerea coloanei sonore a unor filme precum „Once Upon a Time in America”, al regizorului Sergio Leone, „Karate Kid: sau „Kill Bill 1”, in regia lui Quentin Tarantino.  

In decursul unei cariere muzicale care depaseste 50 de ani, Gheorghe Zamfir a creat 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic. Repertoriul sau cuprinde compozitori de la perioada baroca si clasica precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, pana la John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org

Search

mai, 2024