Romania la Salonul de Carte de la Paris

Ajuns la a 33-a editie, Salonul de Carte de la Paris va fi inaugurat astazi de presedintele francez Francois Hollande. Ca o noutate pentru aceasta editie, Romania va fi tara invitata de onoare. Aceasta alegere este o urmare a participarii tot mai consistente a Institutului Cultural Roman la prestigiosul salon: cresterea constanta a numarului de titluri traduse in franceza si disponibile la stand, multiplicarea lansarilor de carte si organizarea unor evenimente de o inalta calitate intelectuala.  

Desfasurat intre 21 si 25 martie 2013, acest eveniment este cea mai importanta manifestare a pietei editoriale din Franta, cu o medie de 180.000 vizitatori pe editie, care reuneste in fiecare an peste 1.000 de expozanti din 40 de tari, 30.000 de profesionisti ai pietei editoriale internationale si peste 2.000 de autori din toata lumea.  

Pentru Salonul de Carte de la Paris, Romania a pregatit sloganul „La Roumanie se LIVRE”, care va insoti cele peste 60 de evenimente romanesti. La Salonul Cartii va exista si o Librarie romaneasca temporara, gestionata de compania FNAC, impreuna cu Carturesti, care va oferi atat traduceri in limba franceza ale operelor romanesti, cat si carti in limba romana.

Lista oficiala a invitatilor la Salonul de Carte de la Paris cuprinde 27 de autori romani. Selectia a fost operata in luna martie a anului trecut, de Centrul National al Cartii din Franta, cu consultarea Institutului Cultural Roman. Pe lista invitatilor figureaza scriitorii: Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Savatie Bastovoi, Mircea Cartarescu, Petru Cimpoesu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Razvan Radulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceava, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Tepeneag, Eugen Uricaru si Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana si Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Visniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu, Andrei Plesu (eseisti), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate).  

Unii dintre autorii mentionati mai sus au refuzat sa participe la Salonul de Carte de la Paris, explicand ca nu vor sa-si asocieze imaginea cu Institutul Cultural Roman, aflat on prezent sub conducerea lui Andrei Marga.  

Sursa: www.zf.ro

Sursa foto: www.tvrnews.ro / www.princeradublog.ro

Search

mai, 2024