Tu cum iti alegi baba?

Cat de multi stiu poveste Babei Dochia si a cojoacelor ei? Dar si cum sa isi aleaga baba? 

Noi am facut cateva cercetari, iar etnografii spun asa: 

Mitul babelor este fara doar si poate unul din cele mai importante mituri romanesti. Baba Dochia reprezinta anul vechi, anul ce se pregateste sa se termine, asta dupa vechiul calendar al romanilor ce incepea pe 1 martie. 

Legenda prezinta povestea Babei Dochia si a norei sale, pe care o obliga sa faca cele mai dificile treburi din gospodarie. Intr-o zi de 1 martie, aceasta o trimite pe fata sa mearga sa spele lana neagra pana devine alba, perfect alba. In ajutorul tinerei vine un inger ce ii ofera o floare si o sfatuieste sa o foloseasca pentru a albi lana. Fata ajunge acasa, cu floarea in mana, iar Baba Dochia vazand-o crede ca a venit primavara. Astfel, decide sa mearga cu oile la munte. Isi ia cu ea noua cojoace. Pe masura ce acestea se uda si devin foarte grele, Baba Dochia scapa de cate unul. Ajunsa pe munte si ramasa in camasa, femeia moare inghetata de ger.

O alta varianta spune ca Baba Dochia ar fi trimis-o pe fata la cules de fragi. Aceasta, intorcandu-se cu o mana plina de fragi (primiti de la un batranel, care, conform legendei, ar fi fost Dumnezeu). Baba Dochia crede ca a venit primavara si porneste pe munte. Deznodamantul este acelasi ca si in povestioara precedenta. 

Suntem siguri ca mai sunt si alte variante. Insa acestea ni s-au parut noua cele mai interesante.

O alta traditie romaneasca legata de luna martie si Baba Dochia este  „ritualul alegerii babei”. Aceasta este aleasa fie la intamplare (o zi intre 1-9 martie), fie in concordanta cu ziua de nastere. In al doilea caz, daca ziua de nastere nu este intre 1 -9 martie, aceasta poate fi calculata prin simpla adunare a celor doua cifre din data. De exemplu, daca esti nascut pe data de 15, baba va fi pe 6 martie (1+5=6). Simplu, nu-i asa? 

Se spune ca, in functie de cum va fi vremea afara in acea zi, asa iti va merge tot anul! Daca e soare, vei avea parte de un an prosper si plin de bucurii. Daca e mohorata, vei avea un an mai rece. Totusi, se spune ca ploaia sau ninsoarea sunt semne de bogatie. 

Prin urmare, voi v-ati ales BABA? Ce alte versiuni ale legendei mai stiti?

Search

mai, 2024