La multi ani de Dragobete!

Dragobetele, echivalentul romanesc al sarbatorii Valentine’s Day, este o sarbatoare care isi are radacinile in traditiile dace. Etimologia cuvantului a fost dezbatuta de numerosi etnologi si filologi, propunandu-se variate explicatii pentru originea sa. Nicolae Constantinescu, etnolog al Universitatii din Bucuresti, a propus ca, etimologic, „dragobete” provine din derivarea cuvantului „drag-dragul”(cu tema slava). Lingvistul Lazar Saineanu a propus analogia cu „dragu-bete”, sufixul „-bete” fiind folosit in zonele din Oltenia, semnificand „adunare, multime”.  

In lumea satului romanesc, pana la jumatatea secolului al XX-lea, Dragobete era sarbatorit pe 24 si 28 februarie sau pe 1 si 25 martie, potrivit cercetatorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile si mituri”. Astazi, in majoritatea regiunilor tarii, a fost adoptata ziua de 24 februarie ca ziua de Dragobete.  

Legenda spune ca Dragobete era fiul Babei Dochia. Chipesul Dragobete, un neastamparat si un navalnic, era un peţitor si un nas al animalelor, iar romanii l-au considerat protectorul iubirii celor care se intalnesc de ziua lui, cand omul participa la bucuria naturii, la inceput de an agricol.  

In credinta populara, se spune ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, si mai ales de febra, fiindca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat. Imbracaţi de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute flori de primavara. Nici oamenii mai in varsta nu stateau degeaba, ziua Dragobetelui fiind cea in care urmau sa aiba grija de toate pasarile din ograda, dar si de pasarile cerului. In aceasta zi nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor.  

Echipa InOras.ro va doreste sa aveti o zi a Dragobetelui in care sa va bucurati de iubirile voastre

Sursa foto: www.sclipirideintuneric.blogspot.com

Search

mai, 2024