Patru romani si cinci varfuri montane

Patru tineri romani –  Gabriel Ilias (26 de ani, Bucuresti), Lucian Rosu (25 de ani, Iasi), Andrei Cumpanasoiu (23 de ani, Valenii de Munte) si Catalin Albu (34 de ani, Bucuresti) –  au pus la cale un proiect de cucerire a cinci varfuri montane din fosta Uniune Sovietica. Expeditia va purta echipa la peste 7.000 km de Romania in inima Asiei Centrale ( Kazahstan ), in lantul muntilor Tian Shan, in apropriere de marile lanturi muntoase Karakorum si Himalaya. 

Proiectul Snow Leopard a luat nastere din dorinta de a atinge doua obiective, unul alpin si unul umanitar. Proiectul care se va desfasura pe parcursul a 3-4 ani incearca sa le aduca romanilor primul titlu national Snow Leopard.

Snow Leopard este acordat alpinistilor care ating cele cinci varfuri de peste 7.000 de metri altitudine din fosta URSS. Cele cinci creste se afla in doua lanturi muntoase diferite: Muntii Pamir si Muntii Tian Shan. In Pamir, cei patru au ca obiectiv atingerea varfurilor Ismoil Somoni (7.495 de metri, Tadjikistan), Korjenevskaya (7.105 metri, Tadjikistan), Lenin (7.134 de metri, intre Kirghistan si Tadjikistan). In lantul Tian Shan, cei patru vor atingerea varfurilor Podeba (7.439 de metri, Kirghistan-China), Khan Tegri (7.010 metri, Kirghistan – Kazahstan).

Al doilea obiectiv este sensibilizarea populatiei cu privire la nevoile refugiatilor. Ei sustin organizatia JRS Romania, una cu caracter umanitar, care lupta pentru refugiati si migranti. Acest obiectiv include toate persoanele fortate sa isi paraseasca tara de origine din cauza conflictelor, a dezastrelor umanitare sau din cauza incalcarii drepturilor omului.

Echipa doreste sa-si inceapa expeditia cu varful Khan Tegri sau „Lordul spiritelor“. Privit multa vreme ca un varf sacru, Khan Tegri intre Kirghistan si Kazahstan. Varful este incercat de putini alpinisti, majoritatea provenind din tarile fostei URSS. Fiind un munte tehnic si cu o altitudine considerabila, foarte multi cataratori isi gasesc sfarsitul pe Khan Tengri, in special datorita unei abordari gresite si a slabei pregatiri.

Sursa: www.adevarul.ro

Search

aprilie, 2024