230 de ani de Stendhal

Renumit pentru atentia cu care zugravea sentimentele personajelor sale, Stendhal, pe numele sau adevarat Henri-Marie Beyle,  a fost un scriitor francez apartinand curentului realist. Stendhal a avut si o cariera militara, participand la razboaiele care au urmat Revolutiei franceze si la cele din perioada Primului Imperiu Napoleonian, ca ofiter de dragoni si ca intendent militar.  

Nascut la Grenoble, Stendhal isi incepe cariera de scriitor in perioada 1800-1801, cand incearca sa se impuna in domeniul comercial si literar. Acesti ani de inceput de cariera vor constitui sursa de inspiratie pentru personajul lui Julien Sorel din „Rosu si Negru”, primul roman care combina in mod subtil descrierea realitatii sociale cu actiunea romanesca.  

Expulzat din Italia si reintors la Paris ruinat, Stendhal incepe sa frecventeze saloanele literare si isi infiinteaza propriul cenaclu. Aceasta este perioada in care scrie pentru publicatii periodice, publica primul sau roman, „Armance”, urmat in 1830 de „Rosu si Negru”, influentat in parte de Revolutia din iulie 1830, dar si primele sale opere autobiografice.  

Dupa ce termina ultima sa capodopera, „Manastirea din Parma”, in 1839, Stendhal sufera un infarct care pune capat carierei sale de scriitor. Este inmormantat in Cimitirul Montmartre din Paris. 

Echipa InOras. ro va invita sa descoperiti personajele din cartile lui Stendhal!

Search

mai, 2024