70 de ani de Janis Joplin

Considerata una dintre cele trei figuri emblematice ale generatiei „flower power”, alaturi de Jim Morrison si Jimmy Hendrix, Janis Lyn Joplin a fost o cantareata de muzica rock, cu influente de rhythm and blues si soul. Desi a avut o cariera relativ scurta, Joplin a ramas in istoria muzicii ca una dintre cele mai valoroase voci feminine ale secolului trecut.  

In adolescenta, Joplin a cantat cu diferite formatii de folk si blues in cluburi mai putin cunoscute. Dupa o scurta perioada in care s-a retras in Texas, in 1966 s-a intors in California si a cantat in trupa Big Brother And The Holding Company, formatie cu care, dupa un an, a inregistrat primul album. A urmat semnarea contractului cu Columbia Records si totodata cel de-al doilea album, „Cheap Thrills”.  

A urmat apoi o perioada de aparitii si retrageri de pe scerna muzicii, cauzate de excesul de alcool si droguri. Cea mai importanta aparitie a ei a fost cea de la festivalul Woodstock, din 1969, festival care a ramas in istorie. Vocea sa inconfundabila, originalitatea si stilul nonconformist de interpretare a pieselor, au detasat-o imediat de ceilalti artisti, publicul alaturand-o numelor mari ale curentului „hippie”.  

In 1970 Joplin isi anunta o revenire fulminanta, mai ales ca turneul din Canada fusese extrem de laudat. Janis insa revine la vechile dependente, care ii vor provoca si sfarsitul vietii. La 27 de ani, cantareata este gasita decedata intr-o camera de hotel, in urma unei supradoze. Albumul „Pearl” la care lucra in acea perioada, a fost lansat post-mortem, avand un succes incredibil, alimentat si de conditiile tragice in care Joplin s-a stins din viata.

Echipa InOras.ro ii multumeste pentru melodiile lasate in urma sa!

Search

mai, 2024