180 de ani de Alexandre Gustave Eiffel

Alexandre Gustave Eiffel a fost un faimos arhitect si inginer francez, cunoscut in special pentru realizarea Turnului Eiffel din Paris. De asemenea, dintre lucrarile sale se mai remarca viaductul Garabit din Franta, cupola observatoului din Nisa si structura de rezistenta a Statuii Libertatii din New York.

Eiffel a studiat la Colegiul Sainte Barbe din Paris, cu scopul de a se pregati pentru sustinerea pentru examenului de admitere la „Ecole Polytechnique”, cea mai prestigioasa institutie cu profil ingineresc din Franta. In cele din urma, Eiffel nu a fost admis la aceasta universitate, insa a urmat cursurile „Ecole Centrale des Arts et Manufactures” din Paris unde a studiat chimia, absolvind facultatea in 1855.

La primul sau loc de munca a fost numit manager al proiectelor de constructie de poduri pentru caile ferate, in regiunea Bordeaux. Impresionat de munca lui Eiffel, angajatorul sau a continuat sa ii dea si alte proiecte de poduri si structuri feroviare. In timp ce lucra la aceste proiecte, Eiffel a devenit cunoscut printre inginerii vremii.

Gustave Eiffel si-a lasat amprenta arhitecturala si pe plaiurile romanesti. In 1876, el construieste Podul Eiffel de la Ungheni, un pod de cale ferata peste Prut, comandat si construit sub jurisdictia Imperiului Rus, care lega provincia de frontiera ruseasca a Basarabiei cu Romania. In 1882 arhitectul a proiectat Grand Hotel Traian din Iasi. Dupa planurile acestui hotel s-a ridicat si mausoleul familiei politicianului Petre P. Carp, de pe mosia conacului din Tibanesti, tot din Iasi.

Cariera de arhitect a lui Eiffel s-a incheiat odata cu tentativa esuata de proiectare a canalului Panama. Din acel moment, el s-a dedicat experimentelor de rezistenta a aerului, observatiilor meteorologice si instalarii antenelor gigant destinate transmisiilor radio, toate realizate in turnul care ii poarta numele.

Echipa InOras.ro ii multumeste lui Gustave Eiffel pentru bijuteria arhitecturala din centrul Iasului!

Search

mai, 2024