94 de ani de Radu Beligan

Nascut in satul Galbeni, din judetul Bacau, Radu Beligan este actorul roman cu cea mai longeviva cariera, avand o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. A fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004.  In data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucuresti.

In 1937, Radu Beligan a studiat dreptul si filosofia la Bucuresti si a inceput cursurile Academiei Regale de Muzica si Arta Dramatica, sub indrumarea profesoarei Lucia Sturza Bulandra. Tot in aceasta perioada a cochetat si cu literatura, insa atractia pentru teatru a fost mult mai puternica. A debutat in teatru la varsta de 20 ani, in piesa „Crima si pedeapsa” dupa Dostoievski, in regia lui Mihai Zirra, pe scena Teatrului „Munca si Voie Buna”. Continuand cu alte companii teatrale, Radu Beligan si-a construit reputatia de actor comic. Cu toate acestea, artistul nu s-a rezumat doar la comedie, ci a jucat si in drame. Primul rol pentru care este recunoscut in cinematografie este cel al lui Rica Venturiano.

Pe langa pasiunea pentru actorie, Radu Beligan a facut o pasiune si pentru regie, el fiind regizorul pieselor „Salbaticii” de Serghei Mihailovici Mihalkov (1959), „O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale (1979), „De partea cui ești?” de Ronald Harwood (1996), „Egoistul” de Jean Anouilh (2004), „Straini in noapte” de Eric Assous (2007).

In activitatea sa artistica, Beligan a realizat peste 80 de roluri in teatru si 30 in filme si a interpretat o multitudine de roluri apartinand dramaturgiei romane (Caragiale, Delavrancea, Camil Petrescu, Musatescu, Mircea Stefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu), dar si celei internationale (Shakespeare, Gogol, Cehov, Shaw, Gorki, Albert Camus, Umberto Eco).

Pe 1 decembrie 2008, Radu Beligan a fost decorat de Traian Basescu cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce, in semn de apreciere pentru intreaga activitate pusa in slujba culturii si stiintei romanesti, dar si pentru ca a promovat valorile romanesti in lume.

Echipa InOras.ro ii ureaza la cat mai multi ani pe scena teatrului romanesc!

Search

aprilie, 2024