Ziua internationala pentru eradicarea saraciei

Data de 17 octombrie este marcata in calendar ca Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei. A fost oficializata de catre Organizatia Natiunilor Unite in 1992, insa aceasta zi a fost lansata de catre o organizatie non-guvernamentala din Franta „Ajutor pentru toti dezmostenitii sortii – Lumea a Patra”.

Aceasta zi este o ocazie pentru toate ONG-urile din lume ce sunt implicate in actiuni umanitare sa traga un semnal de alarma asupra numarului foarte mare de oameni ce sunt  pusi in fiecare zi in fata saraciei, fapt ce le afecteaza atat sanatatea cat si viata.

In anii 90 Organizatia Natiunilor Unite s-a focusat foarte mult pe aceasta tema. Eradicarea saraciei a fost un subiectul multor conferinte ale ONU. In 1995, la Adunarea Generala, perioada 1997-2006 a fost proclamata drept PRIMUL DECENIU AL NATIUNILOR UNITE PENTRU STOPAREA SARACIEI, tema fiind „Eradicarea saraciei – un imperativ etic, social, politic si economic al umanitatii”.

Saracia este un subiect trist pentru zilele noastre. Cei de la Banca Mondiala estimeaza ca aproape 1.3 miliarde de oameni din lume traiesc in saracie, cu putin peste un dolar pe zi. Cei mai afectati de saracie sunt copiii. Acest lucru este suprins si de catre Kevin Carter in Sudan, unde acesta fotografiaza o imagine tulburatoare: un vultur ce vaneaza un copil mai mult mort decat viu din cauza inanitiei. Fotograful a primit premiul Pulitzer pentru poza, insa nimeni nu stie ce s-a intamplat cu acel copil. La 3 luni dupa se sinucide, spunand in „scrisoarea de adio” ca este urmarit de toate acele imagini ale saraciei luate in Sudan si ca nu mai poate trai asa.

Echipa InOras.ro spera la o luma mai solidara cu cei din jur si va invita ca data viitoare cand mai aruncati mancare sa va ganditi mai bine! 

Search

mai, 2024