Cele mai bune cărți ale anului 2018

De regulă, e bine să ne ferim de topuri; mai ales că, de când lumea și internetul s-au împrietenit, s-a dat undă verde la subiectivitate pe toți pereții virtuali. Așa gusturile noastre sunt predispuse către direcții care mai de care mai relative. Pe de altă parte, ne-am mai învățat să filtrăm informația de pe ‘net, suspicioși fiind la clasamentele concetățenilor. Avizi după priveliști din curtea vecinilor de cât mai departe, azi vă prezint topul celor mai bune carti 2018 lansat în online de New York Times.

Asymmetry, de Lisa Halliday, este romanul de debut al câştigătoarei premiului Whiting din 2017. Scriitoarea americană stabilită la Milano, în Italia, pune două poveşti faţă în faţă. Una, de dragoste între o editoare de carte şi scriitoare în curs de afirmare şi un romancier în vârstă. A doua poveste, intitulată Madness, urmăreşte experienţele unui economist american de origine irakiană arestat pe aeroportul Heathrow din Londra. Editorii publicaţiei americane descriu volumul drept un roman cu cheie (în care se pot recunoaşte persoane reale de astăzi) şi o lucrare care îşi propune să depăşească limitele obişnuite ale ficţiunii.

Romanul The Great Believers, de Rebecca Makkai, se petrece la Chicago, în timpul izbucnirii infecţiilor cu HIV de la mijlocul anilor ´80, şi la Paris, în momentul atentatelor teroriste din 2015.

Și în fine, o a treia recomandare de top american, romanul franţuzoaicei Leila Slimani din 2016, premiat cu Goncourt, Chanson douce a făcut senzaţie şi în ediţiile publicate în lumea anglofonă. Publicat cu titlurile Lullaby în Marea Britanie şi The Perfect Nanny în Statele Unite, acesta este o poveste despre relaţia dintre o mamă şi o doică respectată, care, este bănuită că ar fi ucis cei doi copii pe care îi îngrijea. O istorie care ţine cu sufletul la gură orice iubitor de drame literare.

Ce e de reținut e că povești cu substanță și subiecte sociale sunt puse în discuție de publicații celebre. Dacă facem bilanț, deși poate e cam devreme, anul 2018 a fost și pentru literatura internațională, notabil în a lua în seamă sensuri ascunse ale vieții cotidiene

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024