Începutul lunii noiembrie înseamnă, dincolo de criza sanitară, şi realizarea unei premiere pentru Iaşi dar şi pentru România – primul muzeu virtual pentru Cimitirul Eternitatea (www.cimitiruleternitatea.ro), cu variante în limbile engleză/francează, dar şi prima broşură de prezentare a acestui cimitir (istoric, personalități înhumate, arta monumentelor funerare, trasee de interes turistic, harta cimitirului cu localizarea monumentelor personalităţilor, harta monumentelor memoriale destinate eroilor, publicaţie ce va fi distribuită gratuit turiştilor si vizitatorilor.
Atât muzeul virtual cât şi broşura cimitirului au fost realizate în cadrul proiectului Călătorie virtuală în Panteonul orașului, de către Asociaţia Art and Soul, în parteneriat cu Societatea de Studii Istorice din România, cu finanţarea Primăriei Iaşi.
Folosind tehnica imaginilor 360 grade, vizitatorul online poate vedea nu numai monumentul cât şi vecinătăţile, având astfel posibilitatea de a se plimba pe alei beneficiind de indicaţii pentru trasee, de informaţii despre marile personalităţi care îşi odihnesc eternitatea aici, dar şi de fotografii sau intervenţii video inedite ale unor istorici.
Cimitirul Eternitatea este al doilea cel mai important „spațiu al memoriei” din țară, după cimitirul Bellu din București şi, din 2019, pe lista monumentelor istorice din România.
Oamenii de oriunde, de pe orice device, pot vedea monumentele unor mari scriitori precum Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Cezar Ivănescu sau Emil Brumaru. Vizitatorii vor putea, de asemenea, privi „de aproape” monumentele funerare ale unor foarte mari artişti precum Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Miluţă Gheorghiu sau Teofil Vâlcu. O plimbare, chiar şi virtuală, prin cimitirul Eternitatea echivalează cu parcurgerea unei cărți de istorie a literaturii, artelor și științei. Aici sunt marii deschizători de drumuri, creatorii de școală, o întreagă pleiadă de mari personalități care au intrat deja în memoria colectivă națională – Petre Andrei, Petru Poni, Vasile Conta, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Alexandru Phillipide, mari familii boierești precum Ghika, Catargiu, Șutu, Ghica, Moruzzi, Mavrocordat, Balș, Rosetti, Tăutu, Racoviță sau Sturzu.
În muzeul virtual, pot fi vizitate şi monumentele destinate omagierii eroilor căzuţi pe front, fie că vorbim despre ostași români, ruși, francezi sau germani căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878, precum și în cele două războaie mondiale.
Cimitirul Eternitatea din Iaşi este cu adevărat muzeu în aer liber ce relevă evoluția stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori mai mult sau mai putin cunoscuți alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură.
Şi, pentru că orașul Iași are şi o moștenire culturală franceză veche de peste 250 de ani, website-ul www.cimitiruleternitatea.ro cuprinde şi traseul monumentelor personalităţilor franceze înhumate în cimitir.
Atât muzeul virtual cât şi broşura de prezentare a cimitirului Eternitatea reprezintă un demers necesar deoarece promovarea cimitirelor, ca parte fundamentală a moștenirii umanității, se înscrise în mișcare culturală susținută de Consiliului European în ultimii 20 de ani. Ruta europeană a cimitirelor semnificative, care cuprinde peste 80 de obiective din Spania, Franța, Italia, Suedia și până în Cehia, Polonia, Rusia generează anual peste 5 milioane de vizitatori.
Prin activitățile sale, proiectul „Călătorie virtuală în Pantheonul orașului” recuperează o parte a memoriei cumunității într-o manieră ușor de accesat, folosind noile instrumente media. Cimiterele sunt porți către trecut, dar și punți către realitatea prezentului. Implicarea istoricilor – membri ai comunității academice – în activitățile proiectului întăresc credibilitatea informațiilor oferite publicului şi stimulează intereseul oamenilor pentru informații legate de trecutul comunitar şi patrimoniul cultural.
Lansarea muzeului virtual a avut loc pe 7 noiembrie 2020, la Cimitirul Eternitatea, printr-o serie inedită de tururi printre monumente ghidate de criticul de artă Maria Bilaşevschi, ghidul cultural Irina Tacu, şi de către istoricii Ovidiu Buruiană şi Cătălin Botoşineanu.
A doua zi, pe 8 noiembrie 2020, organizatorii au pregătit un alt tur inedit – Turul Francez, realizat de către istoricul Florea Ioncioaia. Traseul istoricului a marcat monumente precum Capela Catolică, Victor Place, Obeliscul Francez, familia Rivalet sau Petit.
Din păcate, pandemia şi scenariul roşu au făcut ca evenimentul să aibă loc fără public în cimitir însă cei de acasă l-au putut urmări online, într-o transmisiune LIVE pe pagina de facebook a evenimentului. CALATORIE VIRTUALĂ ÎN PANTEONUL ORAŞULUI.